sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Sietämätöntä suvaitsemista

Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen kirjoittaa tänään (LK 29.4.2012) kolumnissaan suvaitsemisesta. Hänen mielestään meidän täällä Lapissa pitää oppia suvaitsemaan venäläisiä. Muidenkin kuin heistä hyötymään oppineiden ja heistä siksi pitävien kauppiaiden ja matkailuyritysten.
Kokkonen kertoo, kuinka Lapin Kansa joutui katkaisemaan verkkosivuiltaan epäasiallisen räksytyksen, joka ehti päästä vauhtiin Apukan koeaseman kauppaa koskeneen uutisen ympärillä.
Koeasemahan myytiin venäläisille ja uusi omistajayhtiö Scandinavian Dream aikoo tehdä asemasta venäläismatkailijoiden majoituspaikan.
Kokkonen muistuttaa, että venäläismatkailun alkuaikoina Lappeenrannan seudulla kauppojen ovissa saattoi olla kyltti: vain yksi venäläinen kerrallaan.
Nyt siellä ja Lapissakin on huomattu kuinka venäläisten eurot kilisevät kaupan kassassa samalla tavalla kuin suomalaisten ja venäläisillä noita euroja on yleensä vielä enemmän.
Päätoimittaja kehottaa lappilaisia suvaitsemaan venäläisiä edes oman edun nimissä, jos ei muuten.
Asenne venäläisiä matkailijoita ja ostosmatkailijoita kohtaan on esimerkiksi Ivalossa paljon alkuvuosista muuttunut. Mutta niin on muuttunut suurin osa itäisistä vieraistakin.
Alussa oltiin todella helisemässä kun ihmisten piti vahtia pihojaan, ettei siellä autotallin nurkalla vaan ollut joku irrottamassa Hiacesta perää tai lastaamassa irtainta tavaraa omaan Hiaceensa. En tiedä miksi rajan yli tulikin alussa tuollaista porukkaa.
Tänään Ivalossa vaimon kanssa käydessämme parkkeerasimme S-marketin edessä Skoda Yetimme  venäläisten ökymaastureiden vaikuttavan rivin päähän. Marketissa tippui vesi silmistä ja nenää turrutti hienojen venäläisrouvien hajuvesien infernaalinen huuru.
En tuntenut silti mitään suvaitsemattomuutta.
Olen pientä ohjelmapalvelutoimintaa harjoittaessani opastanut myös venäläisiä matkailijoita kelkkasafareilla ja Inarijärven retkillä. Alussa venäläisiä piti paimentaa kelkkojen kanssa kun he hullaantuivat helposti hurjastelemaan hyvien koneiden päälle päästyään. Jonkun kerran on vodkakin muuttanut sovittua ohjelmaa, mutta yleensä yrittäjän kannalta rahakkaampaan suuntaan.
Matkailijoina venäläiset ovat olleet alusta saakka joustavia ja mukavia asiakkaita, jotka kaiken lisäksi osaavat olla luonnossa.
Minusta venäläisten ja suomalaisten kesken ei ole olemassa suvaitsemisongelmaa henkilötasolla. Mutta kun mennään valtioiden käytäntöihin, ei minusta suomalaisten tarvitse mennä esimerkiksi myymään maita ja kiinteistöjä strategisten kohteiden naapurista. Ei edes yksityisen oman edun nimissä.
Ei sellaista tehdä vastavuoroisesti naapurissakaan.
En tunne Apukan tilannetta tarkkaan, mutta ehdin nähdä jotain siitä käydystä keskustelusta, Kokkosen mukaan räksytyksestä. Hän myös tuntuu tietävän, ettei enemmistö suomalaisista ajattele kuten nuo räksyttäjät.
Toimittajilla on tapana opettaa ja luulla tietävänsä yhtä sun toista. Noita opettajia ja yhteensä mediaa saamme kiittää paljolti siitä, kuinka suvaitsevaisia lopulta olemme.
Väitän, että Suomessa nykyisin jatkuvasti tuputettava suvaitsevaisuus on yksi syy koventuneisiin asenteisiin milloin keitäkin mamuja, homoja, suomenruotsalaisia tai vaikka tässä aiheena olleita venäläisiä kohtaan.
Kun sitten tarjoutuu tilaisuus kommentoida asioita nimettömänä, annetaan paukkua.
Olen viime aikoina käyttänyt termiä suvaitsematon suvaitsevaisuus. Minusta näin sanoessani näen silmissäni jonkun tasa-arvovaltuutettu Eva Biaudetin nenä pystyssä kertomassa miten meidän vähän yksinkertaisten suomalaisten pitäisi olla ollaksemme ihmisiksi.
En tunne suvaitsevani Evaa enkä monia muitakaan hänenlaisiaan suvaitsemattomia.

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti