perjantai 20. huhtikuuta 2012

Tennilä ja aikain saatto

Entinen kansanedustaja ja nykyinen Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen Esko-Juhani Tennilä (vas.)tarjoili Lapin Kansassa (LK 17.4.2012) yli kymmenen vuoden takaisia lääkkeitä ILO-sopimusongelman ratkaisuksi.
Hän katsoo siis vieläkin kauemmaksi takavuosiin kuin mitä oikeusministeri  Anna-Maja Henriksson (r.) pohjoismaista saamelaissopimusta ja ILO-ratifiointia valmistelevine virkamiehineen.
Tekee mieli suoraan sanoa, että Tennilästä on aika ajanut tässä asiassa oikealta ohi.
”Saamelaiset pyrittiin vielä 1960-luvullakin suomalaistamaan kovin ottein. Kouluissa saamea ei opetettu, eivätkä saamenlapset saaneet puhua sitä edes välitunneilla tai asuntoloissa. Ensimmäinen laajemmin koulutettu saamelaisten ryhmä nosti Nils-Aslak Valkeapään johdolla 1960-luvun lopulla taistelulipun, minkä jälkeen moni asia on mennyt eteenpäin. Saamen kielen asema on tunnustettu ja saamelaiset saivat 1990-luvulla myös kulttuuri-itsehallinnon.”
Näin maalailee Esko-Juhani ja kehuu viimeisenä saamelaisten aseman parannuksena Inarin Sajosta.
”Kansainvälisen työjärjestö ILO:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva sopimus 169 vuodelta 1989 on kuitenkin yhä hyväksymättä. Se edellyttää maanomistuksen palauttamista alkuperäiskansoille. Kiistaa on käyty siitä, mitä saamelaisten maahan ja perinteisiin elinkeinoihin liittyvien oikeuksien järjestäminen saamelaisten kotiseutualueella olevilla valtion mailla tarkoittaisi.”
Tennilä viittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön Sajos-puheessaan esittämiin ILO-näkemyksiin ja toteaa saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärven epäilleen presidentin tietoja asiassa. Esko-Juhanilla ei näyttäisi olevan tässä asiassa erimielisyyttä Klemetin kanssa.
”Saamelaisilla on katkeria kokemuksia etujensa sivuuttamisesta päätöksenteossa. Esimerkkinä tästä ovat vaikkapa Lokan ja Porttipahdan yhteensä yli 600 neliökilometrin tekoaltaat. Niiden alta joutui saamelaisväestö muiden Sompion asukkaiden tavoin lähtemään allasevakoiksi Vuotsoon poromaitaan menettäen”, kirjoittaa Tennilä.
Keitähän muuten ovat Esko-Juhanin mainitsemat ”Sompion muut asukkaat”? Etteivät vain niitä alkuperäisimpiä metsälappalaisten jälkeläisiä. Nykyinen saamelaisväestöhän on alueelle varsin myöhään muuttanutta.
”Saamelaiset odottavat, että he pääsevät ILO-sopimuksen myötä oikeasti vaikuttamaan alueensa maiden, metsien ja vesien käytöstä päätettäessä. Saamelaisalueella asuvat suomalaiset taas pelkäävät, että heidän asemansa heikkenee, jos ILO-sopimus hyväksytään”, Tennilä jatkaa.
”Realistinen ratkaisu tähän vuosikymmeniä jatkuneeseen ´jäätyneeseen konfliktiin´ löytyy haluttaessa valmistelussa olevasta uudesta Metsähallitus-laista. Sitä laadittaessa kannattaa kaivaa esille hallintoneuvos Pekka Vihervuoren (1999) ja Hannele Pokan saamelaistoimikunnan (2001) esitykset niitä edelleen kehitellen.”
”Valtion maat muodostavat 90 prosenttia saamelaisalueen maista. Metsähallituksen Ylä-Lapin luonnonhoitoalueesta voidaankin tehdä täysin oma yksikkönsä, jota johtamaan asetettuun johtokuntaan valitsevat vahvan edustuksen niin Saamelaiskäräjät kuin Ylä-Lapin kunnat.
Samalla osa Metsähallituksen tuotoista tulee ohjata johtokunnalle ja sen kautta saamelaisten ja Ylä-Lapin muiden toimijoiden käyttöön. Nyt Metsähallitus tulouttaa Suomen valtiolle noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.”
Näin kirjoittelee Esko-Juhani Tennilä ja saa minut ihmettelemään muutoin arvostamani suorasanaisen entisen kansanedustajan ajasta jääneitä perusteita.
Onko niin, että kun on kerran johonkin asiaan ottanut tietyn kannan, siinä on pysyttävä ja suljettava pois kaikki tuota kantaa mahdollisesti horjuttava uusi tieto?
Ystäväni Esko-J. , kun sinulla on varmaan nykyään paremmin aikaa perehtyä asioihin kiireisen edustajaurasi jälkeen, otapa käteen Pekka Vihervuoren jälkeen julkistetut selvitykset ja tutkimukset (esim. Juhani Wirilander, Matti Enbuske, Juha Joona, Tanja Joona) ja lue ne kerrankin ajatuksella läpi.
Ja jos tuntuu, että janoat vielä lisää tietoa, sitä löytyy ruotsalaisten ja norjalaisten tuottamana.  Puhumattakaan, jos näissä alkuperäiskansa-asioissa halutaan mennä tutkimaan vaikkapa Fennoskandian varhaisinta asutushistoriaa Johan Turia pitemmälle.
Tiedosta ei ole todellakaan enää pulaa, ainoastaan sen omaksumisesta.
”Nehän ovat rasisteja!” tokaisit Esko J. minulle kerran kun tapasimme työni puitteissa ja tulin maininneeksi jotain lappalaisista.
Pahoittelin silloin asennettasi ja epäilin tietojasi asiasta.

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti