keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Uhkauskirje toimittajalle

Eilen sain muun päivän postin mukana uhkauskirjeen.
Nimetön kirjoittaja ilmoitti minulle ”maahamme tunkeutuneelle”, että tulee lähtö kunhan ILO-sopimus ratifioidaan.
”Eikä auta vaikka myötäilet näitä Inarin luopiosaamelaisia”, kirjoitti tuo nimetön, joka kertoi lähestyvänsä asiassaan Klemetin ja Halosen valtuutuksella.
Sen verran ehdollinen menolippuni Saamenmaasta sentään oli, että jos en kirjoita enää tunturisaamelaisista ”paskaa”, he voivat vielä harkita minulle asumis- ja kämppäoikeutta.
Liitän kirjeen edellisten vastaavien joukkoon ja jään odottamaan muiluttajia.
Ensimmäisen kerran jo 1970-luvun lopussa kuulin kuinka lantalaisille pannaan kepit hihoihin ja laitetaan kävelemään Saamenmaasta kohti etelää. Asian kertoi minulle Hetan hotellin saunassa eräs mediassa edelleen vaikuttava saamelainen kollega.
Oli tulossa hänen mukaansa tutkimus, jolla suomalaisten laiton maahantunkeutuminen todistettaisiin ja sen jälkeen tulisi tunkeutujille lähtö.
Olimme tuon kollegan kanssa seuraamassa jotain porotilojen muodostamiskierrosta, joka jatkuisi seuraavana päivänä ja olimme siksi majoittuneet hotelliin. Kaveri oli nauttinut reippaasti tulilientä, joka oli nostanut hänen syvimmät tuntonsa pintaan.
No, sittenhän se Kaisa Korpijaakon tutkimus tulikin ja sen jälkeen häätöä on toimeenpantu hallituskausittain. Uudemmista tutkimuksista viis.
Saamani uhkauskirje ei kaipaisi julkista mainintaa, ellei saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi olisi nostanut vastaavaa, johonkin saamelaisaktivistiin kohdistunutta sepustusta peräti tasavallan presidentille pitämänsä puheen yhdeksi aiheeksi.
Kuka tällaisia kirjeitä alkaa rustata? Kuka näkee sen vaivan, että koettaa raapustaa tekstiä paljastamatta käsialaansa tai jättämättä kirjeeseen dna:taan?
Olisi virhe tulkita tässäkin tapauksessa kirje siksi mitä sen sisältö antaa ymmärtää.  Eli että kirjoittaja olisi joku tunturisaamelainen, minua ja inarinsaamelaisia vihaava kiihkoilija.
Ihan hyvin kyseessä voi olla kuka tahansa, joka haluaa lietsoa vihaa. Tässä tapauksessa yhtä lailla tunturisaamelaisiin päin.
En tiedä onko tällainen laiton uhkaus niin sanottu syyttäjä- vai asianomistajarikos. Omasta aloitteestani en ole kuitenkaan viemässä asiaa tutkintaan.
Ihan yleisellä tasolla haluan muistuttaa, että toimittajien uhkailu ei ole mikään ennenkuulumaton asia.
Yleisemmin heitä kuitenkin uhkaillaan ihan toisenlaisissa maissa kuin Suomen kaltaisissa avoimissa demokratioissa.

Veikko

2 kommenttia:

 1. Käy se kuulemma toisinkinpäin.

  Kansakoulun pihalla kiusattu pikkupoika kiusaajalleen: Jos et heti lopeta, niin minä kerron Väänäselle, niin se kirjottaa sinusta nettiin.

  VastaaPoista
 2. Tuosta en tiedä, mutta kerran Utsjoen Outakoskella oli kalastuskunnan sisällä joku paha riita ja osapuolten edustajat pyysivät minua toisistaan tietämättä tulemaan paikalle, jotta se toinen osapuoli ei uskaltaisi kovin uhota. Ensin toiselle vastustelin, mutta kun oli hyvä väärti, suostuin. Toisen soittaessa saatoin jo heti luvata tulevani. Istuin monitoimitalon salin perässä ryhmien välissä kuin erotuomari ja kokous meni molempien kahvilla kuiskuteltua hyvin. En tiedä tarkkaan mistä edes oli kyse, mutta palveluksen varmaan tein.
  Eli kun ennen saamelaiset pelottelivat toisiaan staaloilla, niin nyt siihen asiaan kelpaa meikäläinen.
  Tarina Outakoskesta on tosi, mutta johtopäätökseni itseriittoista huumoria.

  VastaaPoista