tiistai 3. huhtikuuta 2012

Viimeinen taisto – vai virtuaalisota?

Täytyy samalle päivälle lisätä jo toinen kirjoitus. Sen verran ihmeissäni olen luettuani aamulla käsiini ilmaantunutta saamelaiskäräjien puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven puhetta, jonka hän aikoo pitää illemmalla Sajoksen avajaisissa presidentti Sauli Niinistön ja satojen kutsuvieraiden edessä.
Näkkäläjärvi kannustaa presidenttiä ja Jyrki Kataisen (kok.) hallitusta rohkaistumaan ja ratifioimaan ILO-alkuperäiskansasopimus siitä huolimatta, että ratifiointia vastaan on noussut aggressiivinen kansanliike, joka käyttää keinoinaan muun muassa uhkailua.
Vain tovi sitten saamelaiskäräjien asiantuntijana toimiva käräjien entinen lakimiessihteeri Heikki J. Hyvärinen on kirjoittanut sodanjulistuksesta. Hyvärisen postia on tiettävästi toimitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja YK:llekin vaatimuksella purkaa oikeuden päätös sallia joiltain lappalaisilta pääsy saamelaiskäräjien vaaliluetteloon eli saamelaisiksi.
Näin Klemetti Näkkäläjärvi aikoo puhua:
”Suomella  on hyvät lähtökohdat täyttää kansainväliset velvoitteet omaa alkuperäiskansaansa kohtaan. Voisikin sanoa, että hallitusohjelman perusteella Suomessa on tällä hetkellä historiamme ihmisoikeusmyönteisin hallitus. Odotukset ovat suuret ja toivon ja uskon, että valtioneuvosto pystyy toteuttamaan hallitusohjelman saamelaiskirjaukset hyvässä yhteistyössä saamelaiskäräjien kanssa ja ennen kaikkea kunnioitetun tasavallan presidenttimme tuella.”
”Hallitusohjelma ja erityisesti Suomen pyrkimys ratifioida ILO 169-sopimus on herättänyt saamelaisvastaisen liikehdinnän.  Liikkeen jäsenet ovat aloittaneet saamelaisten oikeuksien vastustamisen aktiivisten saamelaisten uhkailulla, internet- ja mediakamppailulla  ja karvalakkilähetystöillä  Helsinkiin. Ilmapiiri on koventunut muuallakin Suomessa, suhtautuminen Suomen  kieli- ja kulttuurivähemmistöihin sekä maahanmuuttajiin  on koventunut entisestään. Suomalaisen yhteiskunnan ja poliittisen johdon on osoitettava, että vähemmistöjen syrjintä ja uhkailu eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.”
”Pyrkimykset parantaa saamelaisten asemaa ovat herättäneet myös muun väestön halun tulla luetuksi saamelaiseksi poliittisten mielipiteiden, oman kokemuksen, asuinpaikan tai muinaisten esivanhempien perusteella. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut viime kesänä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon hakeutuneiden valituksista ovat avanneet tämän keskustelun.”
”Saamelaisilla on suurin mahdollisuus saada saamelaiskulttuuri turvattua tuleville sukupolville hallitusohjelman toteutumisen myötä. Mutta samanaikaisesti saamelaiskulttuurin tulevaisuutta uhkaa saamelaiskäräjien ja saamelaiskulttuurin sulautuminen suomalaiskulttuuriin mikäli saamelaisuudesta tulisi kaikkien  lappilaisten oikeus ilman, että henkilöillä  olisi aitoa yhteyttä saamelaiskulttuuriin ja saamen kieleen.”
”Saamelaiskulttuuri ei ole mielentila eikä kulttuuri siirry eikä säily geeneissä, verotodistuksissa tai mielipiteissä. Saamelaisuus on yhteyttä omiin esi- ja isovanhempiin, porolaitumiin, kalavesiin tai metsästysmaihin, kielen rikkauteen, perinteiseen tietoon, arvomaailmaan ja yhteisöjärjestelmään. Saamelaiskulttuuriin kasvetaan edellisten sukupolvien siirtämään tietoon, taitoon ja kokemukseen koko suvun opastuksella ja esimerkillä.”
Näkkäläjärvi muistuttaa vielä Niinistöä tämän näkemyksestä presidentin arvojohtajuudesta, jota kaivataan muun muassa juuri saamelaiskysymyksessä. Hän muistuttaa myös Suomen halusta olla kansainvälisenä suunnannäyttäjänä rauhantyössä sekä ihmisoikeuksien edistäjänä ja että Suomi on pyrkinyt tarmokkaasti YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi.
”Tehtävän saaminen, menestyksellinen hoitaminen ja koko Suomen kansainvälinen uskottavuus edellyttää ILO 169-sopimuksen ratifiointia”, Näkkäläjärvi kertoo.
Olen omasta mielestäni seurannut kiinteästi tätä ILO-asiaa ja siitä käytyä keskustelua. Jään ihmettelemään missä, milloin ja kuka lienee syyllistynyt Näkkäläjärven arvovaltaisen yleisön edessä kertomiin uhkailuihin ja muuhun epäasialliseen painostukseen.
Varmaan joku voisi pyytää Näkkäläjärveä yksilöimään väitteensä, jotta ne eivät jäisi leijumaan Sajoksen salin ilmatilaan.

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti