perjantai 20. huhtikuuta 2012

Tosimiehet kelkkailevat

Inarin kairoilla työnsä puolesta liikkuva kaveri soitti Sarmitunturin erämaasta palaillessaan.
”Kirjoita jotain näistä tunturien huiputtajista, näistä muka aikuisista paikkakuntalaisista kavereista, jotka jylläävät vuoristokelkoillaan huvikseen jyrkimmissä rinteissä ja huudattavat koneitaan pitkin kairoja keväisen luonnon kauhuna”, hän viestitti.
Kyseessä olivat olleet Venäjän rajan pinnassa olevan Akalauttapään rinteet. Kelkoilla oli tosiaan ajeltu ylös ja alas pitkin tunturia ja välillä jouduttu lapio- ja raivaustöihinkin.
Vastaavan tosimiesten leikkipaikan samainen työkseen kelkkaileva oli tavannut Muotkatunturin erämaassa. Siellä kelkkahemmot olivat tykittäneet Kuarvikodsin jyrkintä kylkeä. Jälki oli ollut kavereista varmaan silmiä hivelevää, mutta tavallisen luonnossa liikkuvan silmin järkyttävää.
”Eivät kaverit ymmärrä, ettei paikkakuntalaisille myönnettävä ilmainen ja alueellinen kelkkailulupa tarkoita tällaista käyttäytymistä”, sanoi soittaja. Hänen mielestään ei pidä valittaa ja vaahdota sitten jos lupakäytäntöä ja maastoliikenteen lainsäädäntöä kiristetään.
Soittajasta paikkakuntalaisten ilmainen ja alueellinen kelkkailupa on arvokas asia. Se on kuitenkin tarkoitettu ihmisten tarvekelkkailuun, johon toki voidaan lukea myös asiallinen virkistäytyminen luontoa ja toisia liikkujia kunnioittaen.
Soittajan mukaan Inarissa on merkittyjä kelkkailu-uria ja -reittejä sekä tarve- että vapaa-ajan ajeluun. Lisäksi on paikallisia, perinteisiä kulku-uria, joita pääsee paikoista toisiin ilman että tarvitsee mennä möyhimään sekapäisesti omia polkujaan.
Jos kelkkailu ei ole ihmiselle muuta kuin hillitöntä rälläämistä sekä kaluston ja omien luiden kestävyyden koettelua, on Ivalossa olemassa tarkoitukseen sopiva moottorirata. Varmaan kylän nuorten miesten kokoontumisia varten voitaisiin varata myös jokin soramonttukin hyppyytyspaikaksi.
Omituinen leikkiminen on ollut muodissa siitä asti kun niin sanotut vuoristokelkat tulivat markkinoille. Harrastukseen on liittynyt myös luvaton kruisailu luonnonsuojelualueiden halki – ennen kuin alueen valvojat ehtivät reagoida mitenkään.
Taisi sentään Kevon luonnonpuistossa joku porukka taannoin kärähtää.
On se niin väärin! Kevon kanjoni jos mikä sopisi tosimiesten peuhapaikaksi jyrkkine rinteineen.

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti