sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Klemetti Näkkäläjärvi janoaa valtaa

Lapin Kansa uutisoi 5.5.2012 saamelaiskäräjien puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven oikeusministeriölle antaman lausunnon, jonka mukaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO) on otettava pois mahdollisuus muuttaa saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätöstä siitä kuka hyväksytään saamelaiseksi käräjien vaaliluetteloon.
Näkkäläjärven mielestä vaalilautakunnan kielteisestä päätöksestä saisi valittaa ainoastaan käräjien hallitukselle, joka olisi näin saamelaisuuden määrittelyssä ylin valituselin.
Lausunto tähtää saamelaiskäräjälain muuttamiseen siten, että muutoksella estettäisiin viime käräjävaalien tapahtumien uusiutuminen. Tällöinhän KHO kumosi käräjien vaalilautakunnan ja -hallituksen kielteiset päätökset neljän vaaliluetteloon hakeneen inarinsaamelaista sukujuurta olevan hakijan osalta. Tapaus on järkyttänyt saamelaiskäräjien pohjoissaamelaista johtoa ja tilanteesta on saamelaisnuorten järjestön kautta kirjelmöity aina YK:lle asti.
Näkkäläjärvi perustelee lausuntoaan muun muassa YK:n alkuperäiskansajulistuksella ja katsoo nykyisen käytännön loukkaavan saamelaisten itsemääräämisoikeutta. Hän viittaa siihenkin, että Norjassa saamelaiskäräjät on ylin päättävä elin vaaliasioissa.
Mielenkiintoinen kohta lausunnossa on se, että Näkkäläjärvi esittää selvitettäväksi, onko kolme äänioikeutettua liian vähän asettamaan ehdokkaan käräjävaaleihin. Sattumaako sikäli, että KHO:n vaaliluetteloon hyväksymiä lappalaisia oli neljä - eli 3 ­­plus 1.
Olikohan tuo noin pikkutarkkaa varmistelemista, ettei vaan käräjien entisen lakimiessihteerin Heikki J. Hyvärisen saamelaisten julkiseksi vihamieheksi julistama Yrjö Mattila tai joku muu noista neljästä ei-toivotusta saamelaisesta vain ilmestyisi saamelaiskäräjille?
On todella mielenkiintoista nähdä riittääkö juristitaustan omaavalla oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla (r.) kantti ajaa lakimuutosta, jolla ihmisten etnisyyden määrittely annettaisiin yksin pienen ja asioita helposti pärstäkertoimen mukaan arvioivan konklaavin oikeudeksi. Oikeusvaltiossa luulisi, että korkeimmalle oikeusasteelle tulisi taata mahdollisuus arvioida näin tärkeää, ihmisen oikeusturvaa syvästi koskettavaa asiaa laajemmin lakien ja kansainvälisten sopimusten valossa.
Klemetti Näkkäläjärvi edellyttää myös, että saamelaiskäräjille taataan vielä mahdollisuus kommentoida ILO 169 -sopimuksen ratifiointia selvittäneen oikeusministeriön selvitysmiehen Eero J. Aarnion selvitystä.
Klemetillä tuskin on pelko puserossa Aarnion suhteen, sillä kyseinen lainsäädäntöneuvos on osoittautunut viime vuosikymmeninä varsin luotettavaksi saamelaiskäräjien politiikan tukijaksi.
Näkkäläjärvi myös edellyttää, että mikäli ILO-ratifioinnin osalta perustetaan vielä jokin työryhmä, on saamelaiskäräjille varattava mahdollisuus nimittää puolet sen jäsenistä. Eivätpä ole ajatukset ja vaatimukset saamelaiskäräjien johdossa muuttuneet, vaikka kasvot ovat saamelaisvaltuuskunnan ajoista alkaen vaihtuneet.
Saamelaisvaltuuskunnassa kolttien luottamusmies, sevettijärveläinen Matti Sverloff yritti taannoin kiinnittää huomiota kieleen ja lopulta subjektiiviseen arviointiin nojaavan saamelaismääritelmän heikkouteen ja esitti sen muuttamisesta oikeudenmukaisemmaksi huomioimalla myös ja etenkin polveutumien. Kolttalaissahan koltaksi katsotaan myös puoliso, vaikka hän ei olisikaan syntyperäinen koltta.
Tuolloin oltiin valmistelemassa saamelaislakia, josta olen kirjoittanut aiemmin.
Enontekiöläinen pohjoissaamelainen Nils Henrik Valkeapää kimposi pystyyn kommentoimaan välittömästi Sverloffin esitystä:
”Kuulehan Matti! Meille on tulossa sellainen uusi ja niin hyvä laki, että meidän ei ole järkevää ruveta kasvattamaan tätä meidän porukkaa.”
Kirjasin tuon Valkeapään lauseen sanatarkasti ylös, mutta suoraan en sitä näköjään silloiseen uutiseeni kyseisestä kokouksesta laittanut. Sen sijaan kyllä kerroin saamelaismääritelmästä käydystä keskustelusta.
Tuo lyhyeen lopetettu keskustelu herätti joka tapauksessa kiinnostukseni ruveta etsimään käsiini sitä ”niin hyvää lakia”.
Matti Sverloffin aikaan saamelaisten vähemmistöt, koltat ja inarinsaamelaiset, osasivat sulkea suunsa kun niin kehotettiin. Virallisesti saamelaisvaltuuskunnassa ja vielä alussa -käräjilläkin vallitsi siis harras yksimielisyys.
Nyt kun Klemetti Näkkäläjärvi lausuu oikeusministeriölle mielestään väärälle taholle luisuneesta saamelaisuuden määrittelystä, on muistettava, että saamelaiskäräjillä Suomen alkuperäisimmät saamelaiset, inarinsaamelaiset sekä ainakin yksi kolttaedustaja, eivät yhdy tähän lausuntoon. He ovat vaatineet polveutumisen ja samastumisen painottamista.
Eikä Klemetti Näkkäläjärvi näe hyvänä asiana jos inarinsaamelaisten joukko käräjillä kasvaisi. Eikä sitä, että ILO-sopimusta ruvettaisiin ratifioimaan ottamalla mukaan myös Lapinmaan historiallinen alkuperäiskansa.


Veikko

7 kommenttia:

 1. Lapin Kansassa uutisoitu saamelaiskäräjien viimeisin kannanotto oikeusministeriölle osoittaa, että lappalaisten esiin nostaman totuuden torjumisesta on tullut sille pakkomielle.
  Kannanotosta saa sen käsityksen, että saamelaiskäräjien takaisku on alkanut epäonnistuneesta saamelaismääritelmästä.
  Saamelaiskäräjät antaa nimittäin ymmärtää, että lappalaisten hyväksyminen rekisteriin merkitsee saamelaisten kielellistä ja kulttuurillista sulautumista suomalaiseen väestöön ja seurauksena olisi saamenkielen häviäminen. Tämä voidaan sen näkemyksen mukaan turvata siten, että saamelaisrekisteristä vastaisi yksinomaan saamelaiskäräjät, mikä tarkoittaisi että kaikki ILO:n sopimukseen ja ihmisoikeuksiin liittyvät juridiset näkökohdat saisivat väistyä. Seurauksena olisi yhdenlainen mielivalta, jolla ei olisi mitään tekemistä koko alkuperäiskansakysymyksen kanssa.
  Kuvattu esitys Suomen valtiolle vaatii, että sen on luovuttava oikeusvaltiollisuudesta, kansalaisten yhdenvertaisuudesta, lainkäytön riippumattomuudesta, jokaiselle kuuluvista perusoikeuksista ja itsemääräämisoikeudesta, rikottava erityisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen perusperiaatteet, poikettava keskeisistä Suomen perustuslain säännöksistä ja pyhitettävä sen jälkeen valtiovallasta irtaantuvan saamelaisyhteisön oikeusasema sekä maksettava kaikki tämä kansalaisten oikeuksien häväistys.
  Itse en ymmärrä enkä kannata tällaista yksisilmäistä politiikkaa.

  Ystävällisin terveisin
  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 2. Saamelaiskäräjät vaatii lakimuutoskirjelmässään, että ns. lappalaiskriteeri poistetaan laista, eli jää pelkkä kielellinen kriteeri. Se onkin perin ahdasmielinen ja kummallinen lähestymistapa saamelaisuuteen. Mutta saamelaiskäräjät onkin lausunut, että se ei tartte kuin 10 saamelaista alkuperäiskansan suojan takia. Eikä se enempää halua. Minä taidan poistua saamelaisluettelosta. On sen verran ihmeellistä politiikkaa. Terveisin, Aivan Kyllästynyt

  VastaaPoista
 3. Taitaa tulla kansanliike tästä saamelaisluettelosta poistumisesta. Sekin varmaan sopii poliitikoille. Onpahan taas harvempi matkassa. Sehän oli oikein poliittinen tavoite.

  VastaaPoista
 4. Eikös Kn vasta lausunut ruotsalaisen kansanpuolueen puoluelehdessä vastustavansa ilo sopimusta koska siitä on vaarassa tulla jokaisen sopimus?

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista että Klemetti N. ja saamelaiskäräjät ajaa ainoaksi saamelaiskriteeriksi nimenomaan heille niin rakasta kieliperustetta. Kannattaa lukea tarkkaan ILO-sopimuksen teksti. Siinä ei missään kohti mainita kieltä edes yhtenä perusteena monista, kun on kyse siitä kuka kuuluu ja kuka ei kuulu alkuperäiskansaan. Ja sitten vielä Klemetti joukkoineen haluaa saamelaiskäräjille viimeisen ratkaisuvallan sille kuka on saamelainen, ja vieläpä tällä kestämättömälla kielikriteerillä.

  VastaaPoista
 6. Käräjien hallitus esittää määritelmän muutettavaksi siten, että polveutumisperuste poistetaansiitä.
  Koska tämän päivän saamelaisilla/suomalaisilla ei ole asiakirja näyttöä polveutumisesta,koska he ovat tulleetasumaan 1900 luvulla lappiin.
  Aikion polveutuminen...

  VastaaPoista
 7. Magga= Margareth, Jokmok, Roomeja, ei siis Saamelaisia, Näkkälöjärvet= Eiroja,,= Saamelaisia( Lappalaisia), Valkeapää= Karjalasta= ei Saamelaisia. DNA testi kaikille.. Kiitos

  VastaaPoista