torstai 4. lokakuuta 2012

Siis Inarissa kaikki hyvin

Inarissa on hyvät peruspalvelut ja kuntalaiset ovat tyytyväisiä niihin. Inarin nuorisosta pidetään hyvää huolta ja syrjäytymistä ei ole.  Ei myöskään muita sosiaalisia ongelmia kuten alkoholismia. Kunnan talous on kunnossa ja verot ovat kohdallaan – etenkin, kun ulkokuntalaiset kiinteistönomistajat on saatu tuottamaan kunnan kassaan vuosittain miljoona euroa lisätuloa kiinteistöveroillaan. Kunnan ryhtyminen Saariselän rinneyrittäjäksi oli oikea liike.
Näin voi tiivistää Lapin Kansan keskiviikkoiltaisen (3.10.12) vaalipaneelin pöydän takaa kuultuja puheita. Toki sieltä hieman toisenlaistakin puhetta kuului, mutta Ulla Kemppaisen (kok.) ja Rea Juvosen (ps.) puheet huudettiin useamman kerran nurin paikalla olleen vasemmiston ja keskustan vahvan huutosakin voimin.  Mukaan meni hieman myös paneelia vetänyt LK:n uusi päätoimittaja Matti Posio, joka ei jostain syystä tuntunut huomaavan tavanomaisia kommenttipyyntöjä – ainakaan osalta pyytäjiä.
Keskustan viesti kuntalaisille edusti selkeimmin kunnan viimeaikaista, timperiläistä ajattelua. Kunnan tärkein tehtävä on elinkeinopolitiikan harjoittaminen, ja sikäli kun sillä saadaan kasvatettua verotuloja, voidaan peruspalvelujakin kehittää. 
Teuvo Katajamaa (kesk.) joutui huutosakissa istuneen rouvansa vaatimuksesta kertomaan toiseenkin kertaan sen, kuinka Saariselkä on kunnan veturi ja kuinka sinne on viimeisten 10 vuoden aikana käytetty kunnan rahaa vain 5,6 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi Inarin kirkonkylään on investoitu 23,5 miljoonalla eikä siihen sisälly edes kulttuurikeskus Sajos. Katajamaa myös kertoi kuinka kunnan rinnehankinnat Saariselällä tuottavat seuraavien kymmenen vuoden aikana kunnalle puhdasta tuloa noin 8 miljoonaa euroa.
Hän ei tullut maininneeksi minne nuo tuotot on aiottu käyttää.
Katajamaan pariskunnan laskelmia täytyy kommentoida sen verran, että Inarin kirkonkylän investoinnit ovat kohdistuneet pakollisiin peruspalveluihin, joita on jouduttu tai haluttu siirrellä kyläläisten ja alueen tahdon vastaisestikin kunnan hätiköityjen päätösten seurauksena, lisänä vielä kalanviljelylaitos. Sajos olisi tullut Inariin ilman kunnan niin vahvaa panostustakin, samoin Inarijärven velvoitehoitoon liittyvä kalanviljely olisi jatkunut ilman että kunta tarjoutuu parantamaan Senaatti-kiinteistöjen tasetta.
Kunnan eri alueiden vastakkainasettelua harrasti paneelissa myös keskustan huutosakissa hämmästyttävän aggressiivisesti esiintynyt Tapio Hyttinen, joka moitti paitsi joidenkin ehdokkaiden tietämättömyyttä, myös Ivalon olematonta edustusta sivistyslautakunnassa.  Hyttinen ohitti lautakuntaan kuuluvan Kari Akujärven kommentin, jonka mukaan Ivaloon on saatu syrjäkylien edustajien voimin kunnan viime aikojen suurin sivistyspuolen investointi, uusi urheilukenttä. Keskustan ylimielisistä räksyttäjistä joutuu kyllä mainitsemaan vielä Toini Sanilan ”höpöhöpö”-välihuutoineen. Enpä olisi uskonut.
Vasemmiston Terho Kinisjärvi, jota paneelin puheenjohtaja tituleerasi kunnanhallituksen puheenjohtajana, oli luonnollisesti myös sitä mieltä, että kunnalla menee hyvin. Hänestä kunnan varallisuus riittää kuitenkin myös  peruspalvelujen edelleen kehittämiseen. Tässä selvä ja sosiaalisempi ero keskustaan verrattuna. Pisti korvaan kuitenkin se, että Kinisjärvi muisti mainita kunnan hyvinvoinnin syntyneen aina vasemmiston ja keskustan yhteistyöllä. Siispä koalitio vaalien jälkeiseen aikaan lienee jo hahmolla?
Sosialidemokraattien Ritva Savela kehui oman ehdokasjoukkonsa olevan asiantuntevaa ja kaikin puolin erinomaista, eikä siihen kuulu turhan räkyttäjiä. Vaikka Savela esitti ihan oikeitakin asioita, hän minusta piti silti käynnissä sellaista sirkusta ja päälle huutelua, josta ei kyllä räkyttäminenkään ollut kaukana.
Paneelissa kävi selvästi ilmi, että Inarin vanhan vallan suurimmat vaalipelot kohdistuvat kokoomukseen ja perussuomalaisiin. Ei siis ihme, että paneelissa sekä Kemppainen että Juvonen saivat täyslaidallisia pöydän molemmilta puolilta. Ulla Kemppaisen viesti oli se, että hänen ryhmänsä ajaa selkeästi kunnan peruspalvelujen kehittämistä sekä haluaa nostaa peruskunnan sille kuuluvaan asemaan. Elinkeinopolitiikassa kokoomusryhmä nojaa ensisijaisesti paikallisen pk-yrittäjyyden varaan, haluten tukea ja kehittää sitä.
Uusiin inarilaisiin kuuluva saariselkäläinen pienyrittäjä Rea Juvonen kertoi, etteivät Saariselälle tehdyt investoinnit näy kovinkaan hyvin lomakeskuksen asiakasmäärissä. Hän huomautti, että Saariselällä tarvittaisiin elämää heti nyt, sillä haaveilu tulevaisuuden menestyksistä ei pitkälle lämmitä.
Vihreiden edustaja Satu Kuha ei esiintynyt paneelissa minään haastajana tai altavastaajana, mutta osoitti mielestäni asioihin paneutumista. Sen sijaan Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta edustava, paneeliin myöhässä ilmaantunut Jouni Lukkari, ei vakuuttanut. Tuli mieleen onko hän edes omasta halustaan ehdokkaana.

Veikko





4 kommenttia:

  1. Niin, mitä se nuorten hyvinvointitutkimus kertoikaan?

    VastaaPoista
  2. http://hyvinvointikompassi.thl.fi/fi/web/hyvinvointikompassi/hyvinvointi-profiili;jsessionid=08838005C3329F009B163E6B1B00A7DD

    VastaaPoista
  3. Minua on ihmetyttänyt yksi asia seuratessani Inarin tapahtumia Inarilaisesta ( "Ikkuna avaraan maailmaan", niin kuin paikallinen ystäväni pruukaa sanoa ).
    Lukiessani lehteä, saa käsityksen jonka mukaan suurin osa kuntalaisista vastustaa milloin mitäkin, kuten Inarin järven rantakaavaa tai Saariselän investointeja. Kun sitten luen valtuuston kokouksesta, jossa asiaa on käsitelty, suurinpiirtein yksi valtuutettu vastustaa hallituksen esitystä.
    En tunne Inarin valtuuston voimasuhteita enkä liittoutumia, mutta kun vertaan asioiden käsittelyä oman kotikuntani vastaavaan, tuntuu ihmeelliseltä vallitseva yksimielisyys asioista, jotka muuten herättävät intohimoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko kyse ryhhmäkurista ja ryhmien kuriin saamisesta? Molempien olomuotojen pelätään taas järkkyvän kun on vaalit ja uusia arvaamattomia ihmisiä vanhaan kunnon jengiin pyrkimässä.

      Poista