keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kunta vastaan kuntalaiset?

Pari vuotta Kittilän kuntaa kunnanjohtajana luotsannut Anna Mäkelä kertoo tämän päivän Lapin Kansassa (LK 10.10.12) kuinka kunnanhallitustyöskentely on sujunut Kittilässä hyvin eikä valtuustossakaan ole ollut isoja ristiriitoja.
Lapin Kansan mukaan etelästä tullut Mäkelä näkee poliittisessa kulttuurissa eroja Lapin ja etelän välillä.

”Asetelma on, että luottamushenkilöt ovat kuntalaisten ja virkamiehet kunnan asialla, ja ne ovat jotenkin ristiriidassa. En tiedä, onko jännite todellinen, vai kuuluuko poliittiseen retoriikkaan?” hän tilittää.

Niinpä, joudun kysymään mikä ristiriita kunnalla ja kuntalaisilla on? Onko se pelkästään kunnanjohtajien korvien välissä vai olenko todella käsittänyt kunnan ja kuntalaisten yhteyden väärin?
Minusta kuntalaisten valitsemat luottamushenkilöt antavat valitsemilleen viranhaltijoille linjat missä toimia. Sen jälkeen viranhaltijat kunnanjohtaja etunenässä pyrkivät sovittamaan asioita kunta-nimiseen kokonaisuuteen. Sovittamisen hyväksyvät - tai hylkäävät – kuntalaisten valitsemat luottamushenkilöt.
Kunnanjohtajat pitävät vuosittain omia seminaarejaan, joissa vaihdetaan ajatuksia ja osaamista kuntien ja myös kunnallisten luottamushenkilöiden johtamisesta. Olisiko kuntien toiminnallinen tarkoitus ja ajatus päässyt porukassa hämärtymään, vai miten noita tuollaisia ajatuksia pitäisi rahvaan edustajana ymmärtää?
Aina etäämmälle kuntalaisista muuten mennään siinä vaiheessa kun kunta rupeaa yhtiöitymään, ja etenkin, jos ja kun kunnalliset luottamushenkilöt samastuvat enemmän yhtiömiehiksi kuin luottamushenkilöiksi.
Ans kattoo!

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti