perjantai 19. lokakuuta 2012

Klemetti se tiesi, ettei Suomi pääse neuvostoon

Saamenmaan presidentti Klemetti Näkkäläjärvi kertoo tuoreessa blogikirjoituksessaan, miksi Suomi ei ”odotetusti” päässyt YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuodeksi 2013.
Hänen mukaansa syynä oli Suomen huono ihmisoikeustilanne eli se, ettei maa ole vieläkään ratifioinut ILO 169 - alkuperäiskansasopimusta saamelaiskäräjien pohjoissaamelaisen enemmistön vaatimalla tavalla. Inarinsaamelaisethan eivät halua ratifiointia Näkkäläjärvien mallilla ja ovat kertoneet sen aivan äskettäinkin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.
Klemetti Näkkäläjärvi on näköjään kaveri, joka tuskin valittaisiin Suomen joukkueen lipunkantajaksi diplomatian olympialaisiin. Jos sellaiset joskus jossain järjestettäisiin ja mikäli Suomen ruotsalainen kansanpuolue (RKP) ei saisi erioikeutta valita edustaja tuohon tehtävään.
Pitäisikö Näkkäläjärven kirjoitus tulkita vahingoniloksi siitä, ettei hänen palatsinsa rahoittanut Suomi onnistunut kampanjassaan? Ehkä niin, mutta hyvä sentään ettei Klemetti ilmoita lobanneensa YK:ssa Suomea vastaan.
Täytyy toki muistaa, että Niinistön edeltäjä, nykyisin kai kansainvälisen työjärjestö ILO:n pääjohtajan paikkaa kärkkyvä Tarja Halonen oli painostamassa 169 -sopimuksen ratifiointia turvallisuusneuvostokortilla. Ratifiointi oli hänen mukaansa edellytys sille, että kausilippu neuvostoon heltiäisi.
Ehkäpä jotkut nyt Suomea vastaan äänestäneet käyttivät moista ihan presidentin tasolta julkisuuteen löperrettyä vaatimusta hyväkseen, Suomea vastaan? Ja erehtyihän Halosen kuoroon kerran myös ministeri Alexander Stubb (kok.), joten kyllä ILO-kapulaa on ihan tolkusti tungettu omiin rattaisiin.
”Toivon kuitenkin, että Suomi ei unohda haavettaan päästä YK:n turvallisuusneuvostoon ja parantaa kansainvälistä uskottavuuttaan. Olisi Suomelle hyödyllistä kantaa vastuuta YK:n turvallisuusneuvostossa. Mielestäni Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä turvallisuusneuvostoon, mikäli Suomi ratifioi Ilo 169-sopimuksen ja toimii todellisena edelläkävijänä ihmisoikeuksien, rauhanturvaamisen ja suvaitsevaisuuden edistämisessä. Luulen, että Suomi voisi saada jopa tukea saamelaisilta pyrkimykselleen päästä YK:n turvallisuusneuvostoon, mikäli Suomi on täyttänyt kansainväliset velvoitteensa.”
Näin kirjoittaa Saamenmaan presidentti Klemetti Näkkäläjärvi Suomelle osoittamassaan nootissa.
Muutama päivä sitten Näkkäläjärvi harjoitti diplomatiaansa haukuskelemalla Suomen eduskunnan puolueita ja kansanedustajia saamastaan huonosta kohtelusta. Hän oli matkustanut Helsinkiin osallistumaan vähemmistöasiain neuvottelukunnan kokoukseen ja tuomaan saamelaiskäräjien tervehdyksen saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Sámi Nuorra-järjestön järjestämään seminaariin ”saamelaisnuoret Suomessa”.
”Valitettavasti nuorten vetoomukset saivat huonosti vastakaikua valtapuolueiden edustajien keskuudessa. Nuoret olivat järjestäneet paneelin, johon oli kutsuttu eduskuntapuolueiden edustajia ja allekirjoittanut. Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat jättivät nuorten paneelin väliin – mikä antoi ikävän viestin saamelaisnuorille.
Suurimpien valtapuolueiden edustajista Simo Rundgren (kesk.), Johanna Ojala-Niemelä (sd) ja Heikki Autto (kok) ilmoittivat vastustavansa ILO 169-sopimuksen ratifiointia ja saamelaisen kulttuuri-itsehallinnon kehittämistä. Astrid Thors (r.) ja Outi Aulanko-Kahiluoto (vihr.) ilmoittivat selkeäsanaisesti olevansa Kataisen hallituksen hallitusohjelman takana, tukevansa Ilo 169-sopimuksen ratifiointia ja saamelaisen kulttuuri-itsehallinnon kehittämistä siten että saamelaiskäräjille annetaan lisää päätösvaltaa. Minulle jäi se kuva, että hallituspuolueiden kansanedustajille Autto ja Ojala-Niemelä hallitusohjelman tavoitteet ovat yhdentekeviä - mikä on ikävää niin parlamentarismin kuin hallituksen toiminnan kannaltakin.”
Näin kirjoittaa ja opettaa Klemetti Näkkäläjärvi.
Vielä pieni inarilaista yhteisöllisyyttä koskettava lainaus Klemetin samaisesta kirjoituksesta hänen kertoessaan saamelaiskäräjien hallituksen kokouksesta. Siellä oli keskusteltu Sajos-kulttuurikeskuksen käytöstä ja siihen liittyvistä ”eettisistä ongelmista”.
”Edellinen saamelaiskäräjien hallitus oli edellyttänyt että Sajoksen markkinoinnille ja kaupalliselle toiminnalle laaditaan nk. eettiset toimintaperiaatteet - onhan kyseessä saamelaisten parlamenttitalo, jonne ei mikä tahansa tapahtuma sovellu.”
Milloinkas minä kirjoitin niistä vielä puuttuvista kylteistä ”Vain saamelaisille”?


Veikko

32 kommenttia:

 1. Taitaa Klemetti veljeillä ja vaihdella viestejä Venäjän ulkoministeri Lavrovin kanssa. Niin ovat yhtä mieltä Suomen ihmisoikeustilanteesta, että!

  VastaaPoista
 2. Kiitän Veikkoa selväsanaisesta kirjoituksesta! Saamelaiskäräjien Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Näkkäläjärven viimeisimmät kommentit osoittavat selkeästi, ettei ole kyennyt vastaamaan nykyisen tietoyhteiskunnan haasteisiin miltään osin, kun hän vaatii ILO-sopimuksen ratifiointia koskemaan vain saamelaisrekisterissä olevaa etnistä väestöä. Tämä osoittaa miten mielivaltaisesti nykyistä alkuperäisväestöä saamelaisille verisukulaisia lappalaisia pyritään syrjimään.
  Saamelaisten ja lappalaisten asiaa voidaan verrata DDR:ään, jossa Saksoja oli kaksi. Kahden samaa väestöä koskevan alkuperäisväestön olemassaoloa pidetään yllä epäonnistuneella saamelaismääritelmällä samalla tavoin kuin Saksan keinotekoista jakoa pidettiin yllä keinotekoisella Berliinin muurilla. Sellainen poliittinen muuri tulee ennen pitkää kaatumaan samalla tavoin kuin Berliinin muuri.
  Saamelaiskäräjät ei tule toimeen kitkatta lappalaisten kanssa, vaikka lappalaiset ovat kuinka verisukulaisia ja yhteistyökumppaneita monilla elmänalueilla saamelaisten kanssa. Matkoillani saamelaisalueelle olen tentannut ihmisiä saamelaisten historiaa koskevilla kysymyksillä. Kaikilla ihmisillä on ollut polttava tarve tilittää kokemuksiaan ns. saamelaisten itsehallinnosta.
  Mielestäni tärkein yksittäinen syy saamelaiskäräjien uskottavuuden heikkenemiseen on ollut historiallisten tosiasioiden kieltäminen. Tyytymättömyys saamelaiskäräjien poliittisen johdon toimintaan on kerännyt yhä enemmän yhteen saamelaisia ja lappalaisia, joista monet ovat aktivoituneet. Ennen pitkää tällaisella ylimielisellä menolla koko saamelaisten kulttuuri-itsehallinto tulee romahtamaan. Jo nyt näkyy miten saamelaiskäräjien uskottavuus on mennyt. Nykyisen puheenjohtajan aikana näkyy miten hän ei ole ymmärtänyt saamelaiskäräjien lainmukaista tehtävää. Alkuperäiskansa-asiaa ei sillä edistetä siten, että kielletään lappalaisten olemassaolo ja aiheeseen liittyvät tutkimustulokset ja arvostellaan poliittisia päättäjiä. Muiden saamelaiskäräjien jäsenten on pitänyt osallistua sellaiseen politiikkaan jota ei ole voinut voittaa. Saamelaisnationalistien utopia lappalaisten nujertamisesta on luonteeltaan ikuinen. Realiteeteilla ja historiallisilla tosiasioilla tässä yksinvaltaan pyrkimisessä ei ole ollut mitään painoarvoa.
  Saamelaiskäräjät ei ole pystynyt vastaamaan lappalaisten esiin nostamiin faktoihin miltään osin. Erityisen surkeasti järjestelmä on epäonnistunut historian tulkinnoista alkuperäiskansakysymyksessä. Saamelaisten oma viestintä on poliittisesti pahasti kallistunut. Halutaan yhdenmukaistaa käsityksiä ja tietoja, tosin useamman tiedon nimellä kulkevia pinttymiä. Joten tällä tiellä ei kannattaisi Saamelaiskäräjien poliittisen johdon enää jatkaa, koska se tie ei johda mihinkään muuhun kuin umpikujaan, kuten on jo nähty.

  Jouni Kitti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, saamelaisten oma Johan Bäckman!

   Poista
 3. Eihän Suomen eduskuntatalokaan mikään Saariselän Siula ole, miksi Sajoksen sitten pitäisi olla. Ei se silti tarkoita sitä, jos asioita eettiseltä pohjalta hoidetaan, että "vain saamelaisille" kylttiä tarvittaisiin. Ei sen mikään eläintarhakaan tarvitse olla, jossa käydään katsomassa eläviä saamelaisia...Ja Veikon pitäisi joskus myös muistaa, että Klemetti ei ole kaikki saamelaiset, vaikka hauskaa blogia pitääkin...onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki tuon muistan ja ihan koko ajan. Ei saamelaispolitiikan johto ole sama kuin saamelaiset ja siellä johdossakin, kun katsotaan saamelaiskäräjiä, ollaan jopa saamelaisuudesta eri mieltä. Tuo "eettinen" pohdinta ajoittuu vain siten, että se sai pohtimaan jotain tiettyä tarkoitusta. Sajokseen kun saattaa olla tulossa kokoustamaan väkeä, jota Klemetti ei katso kauniisti. Ei kuitenkaan mitään eläintarhaa.

   Poista
 4. Kiitokset Veikko Väänäselle koska olet rohkea ja lahjomaton totuuden puolestapuhuja. Tällaiset ihmiset ovat harvinaisia nykymaailmassa. Saat meiltä äänemme.
  Kiitän Myös Jouni Kittiä joka on vuosikaudet jaksanut taistella vääryyttä vastaan täällä Lapin palkisilla. Toivon menestystä kummallekin.

  VastaaPoista
 5. Mielestäni koko ajatus siitä että jotkut ihmisryhmät tällä pallolla olisivat alkuperäiskansaa on täyttä potaskaa ja yritystä erityisoikeuksiin, kun hyvin tiedetään se tosiasia että koko ihmiskunnan alkuperä löytyy afrikasta. Sieltä ns. habloryhmät ovat lähteneet vaeltamaan eri puolelle maailmaa. Olemme sekoittuneet toisiimme monet kerrat. Vaikka Intialainen näyttää intialaiselta ja eurooppalainen eurooppalaiselta niin meillä on kuitenkin 99,9% sama geenistö. Tämä on täysin keinotekoista ja käsittämätöntä touhuilua koko alkuperäiskansa höpötys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos raja vedetään 0,9% alemmas, simpanssitkin kuuluvat alkuperäiskansaan! Hip huraa! Keinotekoisia tällaiset kansat!

   Poista
  2. Euroopassa(eu)olis vielä muitakin ihmisryhmiä kuin saamelaiset, jotka ovat omasta mielestä alkuperäiskansaa, Ranskassa ja Espanjassa. Näin kertoi eu edustaja Nils torvalds yle sami uutisissa. Nämä maat eivät vain halua tuoda esiin heitä. Saamelaiskäräjien tulisi heti nousta parrikaadeile auttamaan muita alkuperäiskansoja euroopassa. Näin saamelaiset saisivat tunnettuvuutta kuinka solidaarisia he ovat muita eu:n alkuperäiskansoja kohtaan.

   Poista
  3. Nils Torvaldsin kommenteista näkyy, ettei hän todellakaan ole perillä mitä saaamelaispolitiikkaa on tukemassa.

   Ei Klemettiä kiinnosta muut alkuperäiskansat eikä hän tai hänen pelkästään suppealle ryhmälle valtaa hamuavava saamelaiskäräjillä valtapolitiikkaan keskittyvä kannattajakunta ole kiinnostunut muista ryhmistä (edes muista samelaisista) ja niiden oikeuksista. Muiden ryhmien esiin nostaminen tietäisi, ettei se enää voisi julistaa olevansa "ainoa" ja joutuisi jakamaan huomion.
   K. Näkkäläjärvi on liittoutunut RKP:n kanssa pelkkää opportunistisuuttaan, ei idealistisuuttaan. Idealistisen Nils Torvaldsin kannattaisi tarkemmin tutustua puolueensa saamelaisakritivistien puuhiin. RKP:n maine humaanina "pienen saamenkansan ystävänä" kokee pahan kolauksen kun totuus paljastuu.
   RKP tukeekin pientä vallanahnetta ja nepostistista ryhmää, joka sortaa suurta osaa etnistisiä saamelaisia eikä kunnioita alueen muiden asukkaiden ihmisoikeuksia RKP tukee suvaitsematonta ja häikäilemätönsä puhdasta valtapolitiikkaa harjoittavaa joukkoa.

   K. Näkkäläjärvi ei nouse barrikaadeille kenenkään puolesta, jos se ei tuo hänelle ja sisäpiirilleen lisää maallisia etuja ja valtaa. Solidaarisuus ei kuulu hänen käsitteistöönsä, vaikka kovasti saattaa puheissaan asiaa tuoda esiin.

   Itsehän RKP häpeänsä kantaa.


   Poista
  4. Kiitän kirjoittajaa asiallisista huomioista, jotka koskevat Ruotsalaista Kansanpuoluetta saamelaisten asioiden edistäjänä.

   Hiljattain Lapin Kansassa toimittaja Olli Miettusen tekemä haastattelu Nils Torvaldsista paljasti selvästi, miten kaukana hän on siitä arkitodellisuudesta, mitä hän luulee RKP:n edesauttamana parantavan.

   Kaikille pitäisi olla selvää, ettei sirpalepuolueesta RKP:stä ole yksinomaan ILO-sopimuksen ratifoinnin ratkaisijaksi ainakaan sen historiaan perustumattoman mallin pohjalta mitä Saamelaiskäräjät tähän mennessä on yrittänyt Suomen johtaville politiikoille tarjota.

   Se tuo saamelaisille ja lappalaisille enemmän ristiriitoja kuin mitä sillä pyritään poistamaan. Itselläni on omia henkilökohtaisia kokemuksia kommunistivallan aikana Neuvostoliitossa suoritetuista maanomistusta ja hallintaa koskevista kokeiluista. Siitähän kertoi myös omaa karua kieltään Norjan TV:ssä vuonna 1989 esitetty ohjelma pakkokollektivisoinnin vaikutuksista Kuolan saamelaisten yhteisöihin. Ohjelma osoitti miten siellä poliittinen utopia käytännössä ei toiminut alkuunkaan.

   ILO-sopimuksen ratifioimisen valmistelussa tarvitaan tieteelliseen tutkimukseen (mm. Enbuske ja Tanja Joona) perustuvaa joukkuepeliä muiden hallituspuolueiden kanssa. Se taas edellyttää kykyä ja taitoa hallita esitysten valmistelussa asioita ja tehdä todellisen alkuperäiskansan -lappalaisten- kannalta mahdollisimman oikeudenmukaisia päätöksiä. Yhden puolueen RKP:n sijasta tarvitaan laaja-alaisempaa poliittista yhteistoimintaa, sillä ilman politiikkaahan ei yhteiskunnallisia ja yhteisiä päätöksiä saada muutoin aikaan.

   Tämän vuoksi politiikka on nimenomaan joukkuepeliä. Se ei ole pelkästään RKP:lle hallituksessa varattu yksilölaji. ILO-sopimuksen ratifiointiin liittyvässä valmisteluissa asiat etenevät oikeaan suuntaan vain hyvällä ja hyvin valmistellulla yhteispelillä, jonka on tapahduttava yli poliittisten puoluerajojen. Ehdottoman oman linjan vetäminen johtaa vain rikki repiviin ratkaisuihin, jolloin siitä ei hyödy kukaan. Valitettavasti sellainen alkaa näkyä jopa täällä Etelä-Suomessa asuvien saamelaisten keskuudessa.

   Saamelaisilla ja lappalaisilla on paljon yhteistä kuten yhteinen historiallinen perinne, elinkeinollinen ja ammatillinen perinne, poliittinen järjestelmä, uskonnollinen ja juridinen normisto. Niinpä meidän poliittisen järjestelmän tehtävänä on suojella tätä hyvin toimivaa järjestelmää, eikä lähteä sitä repimään epäonnistuneen saamelaismääritelmän avulla. Meidän kultuurissa poliiittisia päätöksentekijöitä tämän vastuun luulisi painavan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Poliittisten puolueiden tehtävänä on suojella saamelaisten ja lappalaisten yhteistä kulttuuriperintöä ja viedä sitä eteenpäin. Toivon, että RKP:n poliittinen johtokin ymmärtäisi tämän keskeisen näkökohdan ja yrittäisi kuunnella muitakin saamelaisia kuin Ruotsalaiseen kansanpuoluetta kannattavia saamelaisia!

   Jouni Kitti

   Saamenkielisen Sapmelas-lehden päätoimittaja vv. 1980-1999

   Pitkäaikainen saamelaisparlamentaarikko 1976-1999

   Poista
 6. Tästä asiasta tulisi vielä enemmän viedä viestiä Suomen hallitukselle sekä YK:n suuntaan. Saamelaiset ovat tehneet järjestelmällistä työtä vieden omaa yksipuolista näkemystään julkisuuteen joidenkin tahojen avustamana. Etelän ihmiset ovat autuaan tietämättömiä asioiden oikeasta laidasta. He uskovat sitä yksipuolista tietoa mitä heille on syötetty jo vuosia.
  Nämä keskustelut pohjoisen mediassa ei ehkä riitä korjaamaan tilannetta vaan on lähdettävä järjestelmällisesti viemään totuutta myös etelän tiedotusvälineisiin aina televisiota myöten.
  Missä ovat ne rohkeat, kielitaitoiset ja osaavat ihmiset jotka voisivat siihen ryhtyä?

  VastaaPoista
 7. Etelän tapahtumissa vain Lemettiä kuunnellaan... Tämä on valitettava tosiasia, jonka SaKä kyllä käyttää hyväkseen.

  VastaaPoista
 8. Oikeistopuolue RKP:n ajama politiikka on vanhastaan nationalistista. Jännä, että "saamelaiset" haluavat sekaantua moiseen. Apinan ajoista ei ole luovuttu..

  VastaaPoista
 9. Keskustelusta unohtuu usein se, että kaikilla on lopulta yhteinen tavoite: huoli paremmasta huomisesta. Parempi huominen tarkoittaa kaivosten pysyttämistä pois, turismin pysyttämistä pois ja kestävän kehityksen periaatteiden tunnustamisen turvaamista. Se, miten tähän päästään on lopulta se ongelma. Ja siitä itsehallintoelin ei näytä tarvitsevan edes keskustella "alkuperäiskansastatuksensa" luomin turvin.

  Mutta Klemetin ja hänen tukijoidensa politiikka ei ole pysyvällä pohjalla. Heistä ei yleisessä keskustelussa pidetä. Ahdasmielisyys ei ole nykyaikaa. En tiedä, miltä tuntuu olla ahdasmielinen ja miltä tuntuu kantaa se ahdasmielisyyden taakan vastuu.

  Huoli kielestä ja kulttuurista ei ole mikään peruste olla ahdasmielinen. Huoli oman valtaposition säilyttämisestä voi olla hyvinkin hyvä syy tähän.

  VastaaPoista
 10. Maailman sivu on saamelaistuttu.Tällaista on tapahtunut "oikeitten saamelaistenkin" suvuissa.Näin olen kuullut.Miksei tänään voi tapahtua samoin?Henkilön juuret ovat vahvat saamelaiset,hän on opetellut esivanhempien kielen,puhuu sitä lapsilleen,osaa joikuja ja vanhoja kertomuksia,käyttää esivanhempien pukua,tuntee sukujuurensa 1600-luvulle asti,tuntee olevansa saamelainen,asuu saamelaisten kotiseutualueella.Ei vaan kelpaa "oikeaksi saamelaiseksi".Miksi näin ovat asiat?

  VastaaPoista
 11. 24.11.2012 Sajoksessa Inarissa seminaari "Historia, elämäntapa ja kulttuuri". Seminaarin järjestää metsä-, kalastaja- ja tunturisaamelaiset ry. Alustava ohjelma: puhujina Prof. Matti Enbuske, YTT Tanja Joona, LTT Knut Johnsen, FM Anne Koskamo. Lisäksi puheenvuoro oikeusministeriön edustajalla, ja saamelaiskäräjillä. Paneelikeskustelu: aihe "saamelaismääritelmä". Paneelissa 5 jäsentä eri osapuolista. Aika 14-18. Tiervâpuáttim!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä. Sinne jokainen kynnelle kykenevä kuuntelemaan. Me tarvitsemme tietoa ja sieltä sitä tullaan saamaan.

   Poista
 12. No se johtuu siitä, että Norjassa valittiin varsin liberaalilinja. Jos oltaisiin ahdasmielisiä, niin vastustamista olisi enemmän. Vapaamielinen linja lisää saamelaisuutta ja lisää oikeuksia. Näin Norjassa valittu viisas ja taktikoitu linja.

  Siis siksi Suomessa ei hyväksytä saamelaisia, koska politiikka on ahdasmielistä. Pelätään vallan menettämistä. Demokratian kannalta vallan menettäminen on välillä terveellistä. Ei ole niin ahdasmielistä ja ylimielistä jos joutuu olemaan kuulolla erilaisten ihmisten kanssa, eikä vain oman klaanin sukulaisten kanssa.

  VastaaPoista
 13. Onnea Veikko. Onnea Erika. Olkoon päivänne kaunis!

  VastaaPoista
 14. Tukeni viisaille politiikoille!

  VastaaPoista
 15. Loppu ahdasmielisyydelle. Hyvä Veikko, laita lappalaisasia kuntoon eduskuntaa myöten! Täysi tuki.

  VastaaPoista
 16. Tämä Veikon sivu ja keskustelupalsta on maailman tärkein kanava tuoda esiin tätä lappalaisasian monimutkaisuutta ja kurjuutta. Siis onhan se kumma, että vanhat saamensuvut eivät kelpaa kulkusaamelaisille. Tämä on hyvin tiedossa, miten kulkusaamelaiset on kulkeneet nykyseuduille. Kaikki paikalliset sen tietää. Tiedetään taustat. Silti on pokkaa huudella. Klemettikin huutelee lantalaisuudesta. Taitaa tarkoittaa itseään ja viitata Kaukosen iso-isään? On se huvittavaa. Eipä ole pokkaa monella suvulla pahemmin riukutella. Pitää oikein hyvin kaivaa, että olisi..

  VastaaPoista
 17. Se on siksi, että kuuluu väärään sukuun ja vallassa olevat suvut pitävät kynsin ja hampain kiinni vallan ikeestä, ettei se vain lipsahtaisi muille.

  VastaaPoista
 18. Onniteluni Veikolle!

  Nyt pidetyt vaalit osoittivat vakuuttavasti, että rehellisiä ihmisiä arvostetaan. Se oli tulos ansiokkaasta todella hienosta toiminnastasi Inarin väestön hyväksi. Taputin käsiäni pitkään.

  On lämmittävää huomata, että keskuudessamme elää Veikon kaltaisia rehellisiä ihmisiä. Jokaisen äänestäjän kannattaa omassa toiminnassaan kaikissa käänteissä tähdentää rehellisyyden arvoa!

  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 19. Kiitän edellä olevista onnitteluista ja onnittelen osaltani myös Erikaa. Pyrin pitämään jatkossa äänestäjäni ja lukijani perillä mitä Inarin kunnassa ja sitä koskevassa kunnallisessa toiminnassa yleisemminkin tapahtuu. Käytännöstä pian enemmän.

  VastaaPoista
 20. Alkuperäiskansa?
  Hyvä määritelmä lienee: "Alkuperäiskansa on ryhmä ihmisiä, jotka eivät ole kyenneet järjestämään uskottavaa puolustusta suhteessa naapurikansoihin". Montako rautakautista saamelaista miekkahautaa tunnetaan? Ei yhtään. Sinänsä on ihan loogista, että "Lemetinmieliset" on liittoutuneet RKP:n kanssa. Em. määritelmän mukaan he tukevat RKP:n "Koko suomesta alkuperäiskansa" politiikkaa, jota harjoitetaan RKP:läisen puolustusministerin johdolla...

  VastaaPoista
 21. Ollu giitu lihkusávaldagain! Lean giitevaš, go lean oččon luohttámuša gielddalaččain, ja beasan váikkuhit, ja bargat oktasaš áššiid bealis.
  Kiitokset onnitteluistanne! Olen tosi kiitollinen minua äänestäneille saamastani luottamuksesta. Hienoa päästä mukaan kuntapolitiikkaan vaikuttamaan, ja ajamaan yhteisiä asioita.
  Onnea myös Veikolle hienosta äänisaaliista!
  Parhain terveisin Erika

  VastaaPoista
 22. Hyvä Vänä! ja onnittelut valtuustopaikasta.

  VastaaPoista
 23. Onneksi olkoon jokaiselle metsä- ja inarinsaamelaiselle valtuustopaikasta!

  VastaaPoista
 24. Muistakaa käyttää sydämensivistystä. Huolehtikaa toinen toisistanne.

  VastaaPoista
 25. jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta veren määrästä

  VastaaPoista