perjantai 16. marraskuuta 2012

Hannuhyvöset vauhdissa

Lapin Kansan ”Pohjoista puhetta” -sivujen toimituksellisessa PS. -palkissa ihmetellään tänään (LK 16.11.12) luontoaktivistien liukasliikkeisyyttä. Suora lainaus tuosta ”Ehtiväistä väkeä” -kommentista: 
”Vanha kirkkoherra ihmetteli nuoren kanttorin intoa naisten perään. Kanttori sauhusi hameväen jäljissä pitkin pitäjää ja kerrottiinpa hänen käyneen kyläilemässä naapuripitäjän puolellakin. Lapsistakin huhuttiin.
Kirkkoherra ei kuitenkaan tiennyt, millä tavalla asiaan oikein puuttuisi. Lopulta hän pyysi kanttorin puheilleen ja tokaisi, että miten kanttori ylipäätään ehtii joka paikkaan.

´Onhan minulla polkupyörä´, kanttori sivalsi takaisin.
Enpä tiedä onko luontoaktiiveilla polkupyörää, mutta kovin näyttävät olevan kiivasliikkeistä porukkaa.
Inarin metsäkiistasta lappilaisille tutuksi tullut Hannu Hyvönen poseerasi alkuviikosta Talvivaaran kaivoksella ja torstain Iltalehdessä hän kantaa jo julistetta pitkin Helsingin katua.

Ympäristöministeri Ville Niinistöä tilanne harmittaa. Helsingin Sanomissa (14.11.12) hän tunnustaa, että olisi kernaasti mukana mieltä osoittamassa.”
Nämä hannuhyvöset ovat tulleet minullekin tutuiksi vuosikymmenten varrella. Ensimmäisen kerran heihin tutustuin Ounasjoki-soutujen aikana, jolloin niistä ensimmäistä alusta loppuun mukana seuranneena näin läheltä porukan elämänmenoa ja pääsin kuulemaan sen ”syvällistä” paneutumista asiaan Oula Näkkäläjärven ja kumppaneiden johdolla. Pian näin saman sakin lippuineen soutamassa Iijoen puolesta ja sittemmin naamoja on näkynyt milloin missäkin vuotosmielenosoituksessa, milloin mitäkin asiaa puolustamassa tai vastustamassa.
Media on näitä ”jokasäänhävittäjiä” kohdellut yleensä suurella arvostuksella, heitä ilmeisinä asiantuntijoina pitäen. Niin näytti jälleen myös Hannu Hyvönen päässeen eilisen Ylen A-Talkin tuolille - kovistelemaan entistä ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä tekemisistään.
Jotenkin ei voinut olla harmistukseni ohessa huvittumatta Hyvösen esiintymisestä Talvivaaran virheiden ja valheiden paljastajana. En todellakaan puolusta Pekka Perän ja kumppaneiden tekemisiä, päinvastoin niitä paheksun ja ihmettelen, mutta että jollain Hyvösellä on pokkaa pulpahtaa tapauksessa esiin jonain totuuden etsijänä ja tuomaroijana.
Inarissa ja Lapissa laajemminkin ehkä muistetaan Hyvösen lähes tuntinen dokumentti ”Viimeinen joiku”, jonka hän tuotti Inarissa käydyn metsäsodan aineksista ja joka dokumentti on saanut sittemmin mainetta ja kunniaa saamelaisten heikon tilanteen esille tuojana.
Kun dokumentin on katsonut ja yhäkin siitä löytyy otteita YouTubesta, ei voi kuin ihmetellä sitä paikoittaista yksisilmäisyyttä ja minusta myös epärehellisyyttä, jota tuossa dokumentiksi väitetyssä filmissä harjoitetaan.
Olen yksisilmäisesti sitä mieltä, että Hyvösen kaltaiset, julkisuushakuiset ”dokumentaristit” ja ”luonnonsuojelijat” vievät uskottavuutta todelliselta luonnon- ja ympäristönsuojelulta. Median ammattilaiset voisivat vähimmillään ottaa selvää näistä tyypeistä ennen kuin he menevät nostamaan heitä yhä ylemmäs jalustoillaan.
”Uskallan kuitenkin väittää, että ainakin ajatus puolueettomasta, neutraalista dokumentin tekijästä on petosta tai itsepetosta. Joka ikinen sekunti elokuvaa on ladattu merkityksillä, kuvakulmista, leikkauksista, äänenkäsittelystä jne lähtien. Sikäli kuin tekijä itse on tietoinen näistä merkityksistä ,hän hallitsee melko lailla täysin tämän pelin. Sikäli kuin tekijällä on joku ajatus, analyysi, viesti, syvempi syy tehdä dokumentti hän kuljettaa ja ohjaa katsojaa tämän missionsa ehdoilla.”
Arvatkaa kuka on kirjoittanut moisen pohdiskelunsa?
Miten sitä nykyään mediamaailmassa vitsaillaankaan eli että yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Minulle tulevat tuosta mieleen Hannu Hyvösen metsäsotadokumentin muutamat kuvat niin sanotuista avohakkuista. Siis Inarissa!


Veikko

5 kommenttia:

 1. Hyvönen tai Väänänen. Samaa yksisilmäisyyttä ja oikeassaolemisen taitoa. Kirjoitus on täydellinen paradoksi. Toivottavasti kirjoittajakin ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan kaikenmuailman savolaiset ja karjalaiset on olhet muka asijantuntijoita alakuperäiskansakeskusteluisa :D :D

   Poista
 2. Nykyisin näitä hyvösiä osaavat jo mediassa kyseenalaistaa. Yle ei tainnut huolia tuota mainitsemaasi filmiä.Uskon kyllä että joku rehellinenkin dokumentaristi saattaa löytyä vaan myykö totuus?

  VastaaPoista
 3. Muistan Hyvösen heilumisen Ivalossa aikoinaan.

  Kaivosasian tiimoilta on päässyt moni muukin höyrypää esiintymään julkisuudessa ammattimiehen roolissa - olivathan siellä myös kaikkien alojen asiantuntijat Mika Flöjt ja Leo Stranius.

  Blogistin huomio on oikea. Näyttää todellakin olevan aika yleistä, että oma viheruskonto puetaan uskottavuuden lisäämiseksi tieteen kaapuun.

  VastaaPoista
 4. No otetaan esimerkiksi tämä Yle saamen radion toiminta. Milloin kulttuuritapahtumalla on uutisarvoa ja milloin vain nostetaan yksittäisen henkilön julkisuusarvoa?

  Olen pannut merkille, että harvemmin kissanristiäisillä on uutisarvoa, mutta yksittäiset ihmiset pääsevät mässäilemään julkisuushakuisuudellaan ja nostamaan omaa arvoaan.

  Ei ole enää mikään uutinen, että Helsingissä järjestetään jokin saamelaistapahtuma. Sieltä pitää kaivaa se asia. Ei ole myöskään uutisarvoa sillä, että uutiskuvaan istutetaan Yle saami radion päällikkö aljuineen. Ja sitten koko roska julkaistaan Saamen radion sivulla.

  VastaaPoista