tiistai 25. syyskuuta 2018

Kaikkien mahalaskujen äiti

Kirjoitin maaliskuussa 2015, edellisen Suomen hallituksen kauden lopuilla, silloisen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ja saamelaiskäräjien silloisen puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven mahalaskusta ( https://veikkovaananen.blogspot.com/2015/03/rkpn-ja-henrikssonin-mahalasku.html ).
Nojoo, silloin koko touhun taustalta löytyi vauhdin antajaksi pääministeri Jyrki Katainen, jonka hallitusohjelman mukaisesti saamelaiskäräjälaki piti uudistaa ja myös ILO 169 -sopimus hoitaa pois jaloista – vaikka plankkona ratifioiden. Kataista seurannut Alexander Stubb sen sijaan päätyi kuulemaan saamelais- ja alkuperäiskansa-asioita käräjäjohtoa laajemmin, kiitos paljolti Lapin kokoomuslaisen kansanedustajan Heikki Autton, ja niinpä kävi niin kuin kävi.
Oikeusministeriön virkamiehet eivät päätyneet suinkaan ripottelemaan tuhkaa päillensä. Vaikka pääministeri Juha Sipilän hallituksen ei pitänytkään kovin edistää hyllytettyjä saamelaisasioita, se lopulta päätyi oikeusministeriön väen ohjeistamana varsin vakavaan ponnistukseen saada edelliseltä hallitukselta pöydälle jäänyt ”jappaseminen” päätökseen.
Tänään kai voidaan todeta, että Juha Sipilä tuli saamelaiskäräjien eilisen hylkypäätöksen kanssa mahalleen vielä komeammin kuin Anna-Maja Henriksson. Miksikö on näe rapakossa istuvaa oikeusministeri Antti Häkkästä, se johtuu hänen tulostaan tehtäväänsä välipysäkiltä sekä melko vähäiseltä näyttäneestä aktiivisuudestaan ”saada jotain aikaan”, kuten pääministerin on kerrottu hoputtaneen. Toki Häkkäsen ”ansioksi” menee lupaus siitä, ettei saamelaiskäräjälakia tulla edistämään tai hyväksymään ilman saamelaiskäräjien suostumusta. Ja sitähän ei nyt sitten saatu.
Keskustasta on vinoiltu sen pettävän aina. Nyt puolue taisi löytää ainakin parempansa, sillä saamelaiskäräjäjohto pettää paitsi aina, näköjään myös itsensä. Näinhän on kai tulkittava tilanne, jossa käräjien edustajat olivat hyväksymässä Pekka Hallbergin työryhmässä kansanedustaja Markus Lohen laatiman merkillisen ”kompromissin”, mutta olivat sitä torpedoimassa kotipesässään, käräjien hallituksessa ja yleiskokouksessa. Normaalissa demokraattisessa yhteiskunnassa tai yhteisössä moinen pelaaminen edellyttäisi noiden neuvottelijoiden eroa, mutta nythän ollaan Suomessa ja Suomen saamelaishallinnossa, joten edustukset ja palkat juoksevat entiseen malliin. Olen jopa vähän ollut näkevinäni puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikion lausumista, että nykyinen johto haluaisi siirtää seuraavat käräjävaalitkin tuonnemmaksi koskapa mieleistä saamelaismääritelmää ei saatu vieläkään aikaan.
Juntta mikä juntta, ja sen tuki ja ylimmäinen neuvonantaja Martin Scheinin ehti jo Ylen uutisessa kannustaa Suomen päättäjiä kiiruusti ainakin vielä saamelaismääritelmän uudistamiseen. Kun hänestä saamelaisten tahto on joka tapauksessa tullut lainvalmistelussa selväksi (https://yle.fi/uutiset/3-10421730 ).
Tuossa edellä mainitussa uutisjutussa oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Yrsa Nyman kuitenkin kertoo, että saamelaiskäräjälain uudistaminen pysähtyi tähän. Nymanin mukaan asiasta sovittiin saamelaiskäräjien kanssa vuosi sitten, ennen kuin lain uudistamistyö alkoi. Valtioneuvoston oli määrä käsitellä saamelaiskäräjälakiesitystä yleisistunnossaan torstaina 27.9., mutta koska saamelaiskäräjät kuitenkin päätyi hylkäämään lakiesityksen, ei valtioneuvostokaan edistä sitä.
Näinköhän lopulta Suomen poliittisessa päätöksenteossa ja jopa oikeusministeriössä opittiin jotain? Hieman olisin epäileväinen, sillä tokihan nyt umpikujaan ajautunut tilanne antaa saamelaiskäräjien junttahallinnolle ja erilaisille sheinineille pelimerkit jatkaa Suomen mustamaalaamista maailmalla. Toisin sanoen, kun käräjäjohdon ”ulkoministeri” Tuomas Aslak Juuso on saanut ainakin 40 New Yorkin matkaansa täyteen, johan siinä on tietoa Suomen alkuperäiskansan kurjuudesta maailmalle ehtinyt ja seuraavat Suomen päättäjät ovat taas korvat punaisina miettimässä miten tämä ahne kierre pysäytettäisiin.
Sen verran vielä pettämisestä, että moinen maku jäi kyllä monista selittelyistä huolimatta tuosta Markus Lohen ”kompromissista”. Jos kansainvälisesti merkittävin alkuperäiskansan määrite eli polveutuminen oltiin heittämässä romukoppaan Suomen alkuperäiskansan määrittelyssä, oli se käsittämätöntä ketkuilua. Tokihan selitettiin, että siirtymäajan jälkeen pelkällä kieliperusteella päästäisiin vain saamelaiskäräjien vaaliluetteloon ja ettei saamelaisuutta määriteltäisi varsinaisesti mitenkään, mutta käytännössä perustuslain statukset tuskin olisivat keneltäkään poistuneet tai sitten joillekin toisillekin laajentuneet.
Kaiken kaikkiaan jälleen saatiin aikaan yksi hutiloiden käsikirjoitettu farssi Suomen alkuperäiskansapolitiikan teatterille. Ehkä joskus voittaa sellainenkin viisaus, että lähdetään tekemään ajan kanssa rehellisesti eli ilman ennakkoon kirjattua tai miellettyä lopputulemaa sitä niin kaivattua olosuhdeselvitystä, jossa ihan oikeasti katsottaisiin mikä on Suomen alkuperäiskansan todellinen tila ja asema – ja mikä se alkuperäiskansa yleensä on.
Mutta onhan näitä vielä tulossa, käsikirjoitusvaiheessa olevia ja osin ja valmiiksi nyyhkittyjä totuuskomissioita…

104 kommenttia:

 1. Kun on ehditty ihmetellä saamelaiskäräjien enemmistön päätöstä hylätä Hallbergin työryhmän lakiehdotus, että oli tarjolla mahdollisuus päästä eroon saamelaismäärirtelmän lappalaismomentista, ei tuo minua ihmetytä. Ei nykyisen saamelaisklikin asema siitä heikkene vaikka nykyisen lain mukaan "yhteisöön" pääseekin aina väärää väkeä. Nehän voi eristää kuten nytkin. Toisin sanoen nykyjohto jatkaa elintasonsa lihottamista valtion työntämillä rahoilla ja pystyy sen lisäksi kasvattamaan maailmalla sorretun saamelaisen kansan säälipisteitä, toisin sanoen luomaan Suomelle paineita hyysätä heitä edelleen.
  Suomikin säästyy pohtimiselta pitäisikö perustuslaissa olevaa alkuperäiskansakirjausta sekä -rahoitusta jotenkin laajentaa.
  Ei löytynyt vieläkään Suomen poliittiselta johdolta kykyä, uskallusta tai haluakaan pyrkiä pysäyttämään tuo mainitsemasi ahne ja Suomea kaiken aikaa vahingoittava kierre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löydy kykyä eikä etenkään uskallusta. Kun katsoo miten päivän lööpit ja joidenkin näkyvien toimittajien vedätykset ohjailevat Suomen lainsäätäjien toimia, niin olisihan se ihme jos kymmeniä vuosia valtion itse rahoittamaan kotimaiseen ja kansainväliseen mielikuvamarkkinointiin ja sen saavutuksiin uskallettaisiin tarttua. Todellinen suomalaisen sisä- ja osin ulkopolitiikankin kammoksuttu musta aukko.

   Poista
 2. Tilanne on tosiaankin outo. Saamelaiskäräjälain uudistamista valmistelleen toimikunnan puheenjohtajan Pekka Hallbergin mukaan toimikunnan esitys oli yksimielinen. Saamelaiskäräjien hallituskoalitio oli vahvasti edustettuina toimikunnassa, eikä inarinsaamelaisen "yhteistyökyvyttömän opposition" edustajia päästetty mukaan työtä häiritsemään. Toimikunnan yksimielisestä esityksestä huolimatta saamelaiskäräjien hallitus suositteli käräjien yleiskokoukselle, ettei sen itsensä toimikunnassa neuvottelemaa yksimielistä esitystä hyväksyttäisi. Tämän täysin omaalaatuisen liikkeen perusteluksi esitettiin, että valtio ei ollut kuullut saamelaiskäräjiä aidosti. Taustalla vaikuttaa myös valtion saamelaisten päiden yli ajama Tenon sopimus ja Jäämeren ratahanke.
  YLE Sápmin uutisessa Pekka Hallberg toi esille käsityksensä jonka mukaan toimikunnan työ ei mennyt hukkaan: "Lakimietinnössä löydettiin ihan uusi näkökulma siihen, että kysymys on nimenomaan äänestysoikeudesta saamelaiskäräjävaaleissa, ei saamelaisen määritelmästä, maaoikeuksista, elinkeinonharjoittamisesta tai muusta, mikä jakaa ihmisten mielipiteita." Hiukan ontuvalla vertauksella ilmaisten tämä vastaa suunnilleen käsitystä että toimikunta olisi keksinyt ruudin. Sanoisinpa että erinomaisen laiha lohtu hukkaan valutetusta vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja heti kohta on vuorossa uusien (vanhojen) kavereiden esiinmarssi ja lämmittely edessä häämöttäviä uusia vaaleja ja uusia hallituskuvioita silmällä pitäen:

   https://yle.fi/uutiset/3-10421730

   https://yle.fi/uutiset/3-10423864

   http://www.sfp.fi/fi/content/news/henriksson-miten-k%C3%A4y-saamelaisk%C3%A4r%C3%A4j%C3%A4lain

   https://www.vihrealanka.fi/juttu/%E2%80%9Dolen-saamelainen-en-suomalainen%E2%80%9D   Poista
  2. Lisää vihreää pajunköyttä...

   https://www.vihrealanka.fi/juttu/maineensa-arvoiset-saamelaiset

   Poista
  3. Melkoisen rasistinen juttu, noin kun luetaan miten on kirjoitettu. Siinä leimataan saamelaiset samaan Piritan uskontokuntaan ja kelpaamattomien osa on olla "vain" suomalaisia.

   Poista
 3. Nykyään perussuomalaisten ja kiihkeimpien perussaamelaisten logiikka ei eroa mitenkään toisistaan. Kyse on joukkoneuroosista, jossa oma rotu halutaan pitää puhtaana. (Tuomas Enbuske, Apu 30.8.2018)

  VastaaPoista
 4. Piritan kommentit kertovat miksi lakiehdotus hylättiin:
  "saamelaiskäräjät olisi hyväksynyt ehdotetun uudistuksen, se olisi tosiasiassa hyväksynyt nykyiset linjaukset, joita vastaan se on vuosia taistellut."
  Asian voisi kyllä kääntää toisin päin. Lain hylkääminenhän tarkoittaa sitä, että SaKä tosiasiassa hyväksyy nykyisen saamelaismääritelmän. Sen muuttaminen ei sitten ollutkaan niin tärkeää.

  Vihreän langan mukaan: "Näkkäläjärven mielestä saamelaiskäräjät olisi kompromissin hyväksymällä myös menettänyt neuvotteluasemansa. Neuvotteluoptiolla on arvoa niin kauan kuin se on elossa."
  Ajatuksena taitaa olla se, että nyt voidaan jatkaa marttyyriasemassa ja vaatia lakia, joka on täysin SaKä:n sanelema. En kuitenkaan oikein näe, että yksimielisesti hyväksytyn lakiehdotuksen hylkääminen antaisi kovin luotettavaa kuvaa SaKä:sta neuvotteluosapuolena. Voihan toki olla, että SaKän kiihkoklikki laskee, että vihreät ja RKP ovat seuraavassa hallituksessa, jolloin saamelaiskäräjälain uudistaminen olisi ehkä mahdollista ujuttaa hallitusohjelmaan. Nyt nähtyjen kiemuroiden jälkeen nykyisen hallituksen pääpuoleet eivät varmaan tähän ryhtyisi.

  VastaaPoista
 5. Hallberg hehkuttaa yksimielisyyttä, kohdasta 8:40 alkaen.

  https://areena.yle.fi/1-4291046#autoplay=true

  Aika absurdia Halbergilta, kun toimikunnassa saamelaiskäräjien puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja ensin hyväksyvät ja sitten käräjillä hylkäävät saman esityksen. Varsin outo käsitys yksimielisyydestä varsinkin, kun äänestys päättyi 11-8 ja yksi tyhjä, vain lakimies voi nähdä tässä yksimielisyyttä. Mikähän olisi sitten Halbergille erimielisyyttä asiassa, josta on riidelty 30 vuotta?

  Itse asiassa toimikuntaan osallistuneet puheenjohtajat ratkaisivat melko tasaväkisen äänestyksen päinvastaiseksi, mitä olivat toimikunnassa hyväksyneet. Nyt sitten jatketaan, kuin mitään ei olisi tapahtunut, seuraavalle hallitukselle esitetään vaatimuksia, häntä yrittää heiluttaa koiraa.

  VastaaPoista
 6. Näyttää siltä, että saamelaiskäräjien takana huseeraa jonkinlainen varjohallitus. Jos sk:n hallitus ei toimi varjohallituksen mielen mukaan, annetaan julkisuuteen lausuntoja, jotka sk:n hallituksen on pakko huomioida. Nykyisellä saamelaiskäräjillä ei riitä selkärankaa tehdä itsenäisiä päätöksiä. Ja keitä kuuluu varjohallitukseen: entiset puheenjohtajat, Lapin ja Oulun yliopiston tutkijat ja yle saamen entinen johtaja. Nimiä mainitsematta.

  VastaaPoista
 7. Päivän ahaa-elämys Neetalta eilen :

  https://twitter.com/neetainari 28. syysk.

  https://twitter.com/KAJ_ry/status/1045575936991727616

  ” Päivän huomio: saamen kielet ja niiden puhujat eivät tosiasiallisesti ole edes keskenään yhdenvertaisessa asemassa. Ironisesti tämä ilmenee esimerkiksi @yhdenvertaisuus'valtuutetun viestinnässä #kääntäjienpäivä'nä, jossa käytetään Suomen kolmesta saamen kielestä >

  > yhtä, pohjoissaamea. Tilanne on turhauttava ja sitä on vaikea tuoda näkyväksi, jos jopa @Saamelaiskaraja't puhuu paljon yhdestä saamen kielestä monikkomuodon sijaan. Tällä on ihan materiaalisia vaikutuksia kielityöhön ja kielenkäyttäjien elämään. #käpä2018 #ITD2018 ”

  Alkaako tyttö vihdoin myös tajuta olleensa vain yleissaamelaisuuden ns. hyödyllinen idiootti inarinsaamen ja inarinsaamelaisten puolelta katsottuna? Tuskin.

  VastaaPoista
 8. Meininki on kyllä kuin jossain banaanivaltiossa. Ensin ollaan neuvottelemassa ehdotus ja heti perään ollaan se hylkäämässä. Heikko esitys, heikoilta johtajilta. Olisiko aika erota? Ai niin, mutta saamelaispolitiikassahan ei tarvitse vastuuta kantaa, kun ei ole valtaakaan. Tällä menolla sitä valtaa ei kyllä tulekaan. Sitten vielä ihmetellään, että miksi saamelaisilla on maine riitaisina änkyröinä, niin miksiköhän?

  VastaaPoista
 9. Täällä on käsitelty selkokielellä saamelaiskäräjien sekoilua saamelaiskäräjälakiehdotuksesta, joka toteutuessaan olisi siirtänyt pysyvästi inarinsaamelaiset toisen luokan kansalaiseksi. Inarinsaamelaisia on jatkuvasti yritetty syrjäyttää poro- eli pohjoissaamelaisten johtavan, etnonationalistisen liikkeen toimesta oman perintömaansa (ancestral lands) omistuksesta ja hallinnasta jo vuosikymmeniä. Varhaisimmat syrjäyttämisyritykset tähtäsivät Inarin lapinkylän oikeudelliseen elvyttämiseen tai uudelleen perustamiseen lain avulla (Komiteamietintö 1973:46), liittyen saamelaismääritelmään jonka avulla merkittävä osa inarinsaamelaisista oli määrä rajata saamelaisuuden ja siten oman lapinkylänsä ulkopuolelle kieliperusteella.
  Syrjäyttämisyrityksiä jatkettiin sittemmin hiukan uudessa muodossa ajatuksella siirtää Inarin historiallisen lapinkylän maat ja vedet saamelaisten kieli- ja kulttuuri-itsehallintoa varten perustetun uuden elimen, saamelaiskäräjien omistukseen tai hallintaan. Hallbergin toimikunnan esityksillä pyrittiin tämä todellinen inarinsaamelainen alkuperäiskansa jakamaan voittajiin ja häviäjiin. Tätä voisi luonnehtia toimenpiteeksi, jossa perus -ja ihmisoikeuksista ei juuri huolta kanneta. Oikeusvaltiossa tämä tuntuu oudolta, paluuseen pimeään keskiaikaan.

  Inarinsaamelaisten maita ja vesiä itselleen himoitsevat, inarinsaamelaisten saamelaisuuden ja heidän alkuperäiskansa-aseman kiistäjät ovat vaatineet että Suomen valtion tulee ratifioida ILO:n alkuperäiskansasopimus (ILO 169). Monet inarinsaamelaiset kannattavat periaatteessa sopimuksen ratifiointia, mutta ovat nähneet ratifioinnin toteuttamisen nykyisen kaltaisen saamelaiskäräjien ja sen tähän asti harjoittaman syrjinnän jatkuessa tekevän sopimuksesta inarinsaamelaisiin kohdistuvan syrjinnän lisäämisen välikappaleen. Tästä syystä inarinsaamelaiset ovat vastustaneet ILO 169:n ratifiointia ennen kuin on selvitetty mm. ketkä ovat ja keiden tulisi olla sopimuksen edunsaajia, ja mitä yhteiskunnallisia seuraamuksia ratifioinnilla olisi kaikille Lapin asukkaille ja etenkin inarinsaamelaisille ja Inarin lapinkylä alueella, ja ennen kuin saamelaiskäräjiä on uudistettu niin että inarinsaamelaiset saavat äänensä kuuluviin väärentämättömänä, vaimentamattomana, arvostettuna ja syrjimättömänä.

  Saamelaiskäräjät on jatkuvasti syrjinyt inarinsaamelaisia kieltäytymällä ottamasta huomattavaa määrää heistä vaaliluetteloonsa, sillä perusteella että hakijoiden esivanhempien saamenkielen taito olisi historiallisesti liian kaukana, jotta hakijaa voitaisiin pitää saamelaisena. Useimmat hakijat eivät ole vedonneet kieliperusteeseen, vaan siihen, että he voivat kiistatta todistaa polveutuvansa yhdestä tai useammasta kantainarilaisesta suvusta. He voivat myös kiistatta osoittaa asiakirjoilla, että he omistavat tiloja, jotka heidän saamelaiset esivanhempansa ovat antaneet perustaa omille sukumailleen. Näiden asiakirjojen perusteella saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkitsemistä hakeneilla (voters registration) inarinsaamelaisilla on siis näyttö siitä, että he kuuluvat alueensa todelliseen alkuperäiskansaan, toisin sanoen, että tällä alkuperäiskansalla samoin kuin hakijoilla, on osoittaa periytyminen väestöstä joka on ensimmäisenä asuttanut Inarin lapinkylän alueen, samoin kuin jatkuva läsnäolonsa tällä alueella.

  jatkuu...

  VastaaPoista
 10. ...jatkoa:

  Kieliperusteet, joilla saamelaiskäräjät syrjii inarinsaamelaisia hakijoita kieltäytymällä ottamasta heitä vaaliluetteloon, mutta ottavat muita saamelaisia, on kestämätön senkin takia että siinä ei ole kyse hakijan omasta, elävästä kielitaidosta, vaan hänen vanhempiensa ja isovanhempiensa kielitaidosta. Kun henkilö on otettu vaaliluetteloon, näin saatu asema (status) saamelaisena periytyy, vaikka vaaliluetteloon hakevan uuden, esimerkiksi täysi-ikäisyyden saavuttaneen henkilön kielitaito siirtyisi yhä useamman sukupolven taakse. Kun inarinsaamelaiset edellä kerrotun mukaisesti ovat ryhmänä ottaen menettäneet oman saamenkielensä aikaisemmin, ja kun saamelaiskäräjät on soveltanut inarinsaamelaisten esivanhempien viranomaisrekisterimerkintöjen perusteella tapahtuvan saamelaisuuden arvioinnissaan takarajaksi vuotta 1875, käytäntö on estänyt äänioikeuden saamisen nimenomaan inarinsaamelaisilta, ja ollut näin syrjivä. Tämän vuoksi koko saamelaismääritelmä olisi kirjoitettava ILOn sopimuksen vaatimusten mukaisesti, eli itseidentifikaatioon ja polveutumiseen nojautuen. Markus Lohen ja käräjien kompromissi on kaukana tästä.

  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 11. Mitähän Biaudet tivasi oikeusminsteriltä eilen kyselytunnilla 9§:stä ja mitä ministeri vastasi?

  https://yle.fi/uutiset/osasto/sapmi/biaudet_cavggahii_raehusa_samediggelaga_ovddideamis_ja_9_raadallangeatnegasvuoas/10427057

  Suomeksi juttua ei ole saatavissa, areena lopettaa kyselytunnin kesken

  https://areena.yle.fi/1-4259906

  VastaaPoista
 12. Eduskunnan täysistunnon videotallennen löytyy osoitteesta:
  https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/taysistunnon_verkkolahetykset/tallenteet/Sivut/default.aspx

  Biaudetin puheenvuoro eduskunnan kyselytunnilla alkaa kohdassa 01:03:49. Edustaja Biaudet (ruots) toteaa: "Uuden saamelaiskäräjälain valmistelu on lausuntokierroksen jälkeen jämähtänyt paikoilleen koska Saamelaiskäräjien mukaan valtioneuvosto ei ole täyttänyt sk-lain 9 § neuvotteluvelvoitetta yhteisymmärryksen saavuttamiseksi.

  Perustelua on vaikea ymmärtää huomioiden lainvalmistelyulle myönnetty jatkoaikaa ja saamelaiskäräjien osallistuminen siihen. Vastoin Biaudetin käsitystä valtioneuvosto ei ole ottanut kantaa lakia valmisteleen, oikeusministeriön ja saamelaiskäräjien yhteisen Hallbergin toimikunan esitykseen. Hanke "jämähti" siihen, että saamelaiskäräjien yleiskokous hylkäsi esityksen. Hylkäystä oli esittänyt käräjien hallitus, siitä huolimatta että toimikunnan yksimielinen ehdotus saamelaiskäräjien hallituksen yksimielinen esitys oli syntynyt käräjien johdon vahvalla myötävaikutuksella.

  Biaudet sanoo, että nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada aikaiseksi uusi, kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet täyttävä laki ennen seuraavia käräjävaaleja. Biaudet kysyy oikeusministeri Häkkäseltä (kok) eikö tämän olisi aika ottaa asia omiin käsiin ja kysyy ministeriltä onko tällä tarkoitus käynnistää asiasta saamelaiskäräjälain 9:n mukaiset neuvottelut, jotta uusi laki kokonaisuudessaan voi astua voimaan ennen seuraavia saamelaiskäräjävaaleja.  VastaaPoista
 13. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) selostaa vastauksesaan että lakimuutosta valmisteltiin yhteistyössä saamelaiskäräjien kanssa asiaa varten perustetussa toimikunnassa. Toimikunnan esitys oli yksimielinen. Tästä huolimatta saamelaiskäräjät eivät hyväksyneet toimikunnan esitystä. "Tämä hanke on valitettavasti kaatumassa juuri tämän syyn takia", sanoo Häkkänen muistuttaen luvanneensa saamelaiskäräjille, että hän ei tule viemään lakiehdotusta eteenpäin saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti. Koska kysyjältä lienee jotenkin mennyt ohi, että toimikunnassa ja sen toimesta tehty työ edustaa saamelaisten kanssa käyttyjä neuvotteluja, ministeri selittää että niin virallisia kuin epävirallisia neuvotteluja on käyty jatkuvasti. Puhemies toteaa asian loppuun käsitellyksi, mutta evästää Biaudetia ja Häkkistä siitä että he voivat jatkaa keskustelua vaikkapa kahdenkeskisesti.

  Voimme palauttaa mieliin, että kansanedustaja Eva Biaudet on sama oikeustieteen ylioppilas, joka 2010 nimitettiin vähemmistövaltuuteuksi erivapaudella, koska häneltä puuttui akateeminen loppututkinto.
  Viisivuotisella virkakaudellaan Biaudet ei kertaakaan osoittanut minkäänlaisia huolestumisen merkkejä sen syrjinnän johdosta jota inarinsaamelaisiin on kohdistettu saamelaiskäräjien vaaliluetteloon ottamisessa.

  VastaaPoista
 14. Juha Guttorm näyttää Oddasatin uutisten mukaan päätyneen väitöskirjassaan muun muassa siihen, ettei saamelaiskäräjiä ole kehitetty vuonna 1995 asetettujen tavoitteiden ja asioita hoidettu alkuperäiskansoja koskevien YK:n suositusten mukaisesti. Hän syyttää asiasta Suomen valtiota. Ainakaan uutisissa ei mainita toisen osapuolen vastuuta kuten sitä, ettei saamelaiskäräjät halua saamelaismääritelmää, joka lähtee YK:n alkuperäiskansaa koskevasta määritelmästä (ja inarinsaamelaiset hyväksyen). Alkuperäiskansaa ja saamelaista ei haluta edes määritellä. Maaoikeudet kuitenkin halutaan vedoten alkuperäiskansan oikeuksiin. Jopa vaaditaan, ettei alkuperäiskansa-sanaan saa käyttää metsäsaamelaisia tutkittaessa.

  VastaaPoista
 15. Juha Guttormin väitöskirjaan liittyen totean, että saamelaisten eri ryhmien välisen sisäisen syrjinnän lisäksi ILO-sopimuksen ratifioimiseen liittyy erittäin suuri määrä ongelmia ja avoimia kysymyksiä.

  Suomen valtio ei ole vielä tehnyt tai teettänyt sopimuksen ratifiointiin liittyvää olosuhde- ja seuraamusanalyysiä. Vain tällaisen olosuhdeselvityksen perusteella voitaisiin varmuudella tietää, onko Suomessa yhtä tai mahdollisesti useampaa sellaista väestöryhmää, jota ILO:n alkuperäis- ja heimokansoja koskeva yleissopimus numero 169 on tarkoitettu suojaamaan, mitkä nämä ryhmät ovat, ketkä niihin kuuluvat, millä mittareilla ja perusteilla ja millä elämänalueilla ne mahdollisesti ovat sorrettuja, syrjittyjä tai muuta väestöä heikommassa asemassa, mitä erityistoimia tämä mahdollisesti edellyttäisi. Vastaavasti vain seurausanalyysin perusteella olisi edes jossain määrin ennalta nähtävissä, millaisiin seurauksia sopimuksen ratifioimisesta ja siitä seuraavista käytännön toteuttamistoimista olisi, ja onko ratifioinnilla ja siitä seuraavista toimista ja muutoksista enemmän hyötyä kuin haittaa, ensisijaisesti saamelaisille itselleen, mutta toissijaisesti myös koko siihen väestöön, josta saamelaiset ovat osa.

  Erityisesti on pidettävä mielessä, että Suomessa elävät saamelaiset eivät elä maantieteellisesti tai sosiaalisesti eristettyinä alueensa muusta väestöstä, vaan osana sitä. Saamelaiskäräjien maalailevista esityksistä poiketen saamelaisten elämäntapa tai elinolot eivät eroa tänä päivänä miltään olennaiselta osaltaan alueen samankaltaisia elinkeinoja harjoittavien ei-saamelaisten elämäntavasta tai elinoloista. Sopimuksen ratifiointiin liittyy riski alueen herkkien sosiaalisten verkostojen repeämisestä ja yhteiskuntarauhan särkymisestä. Kevyt suhtautuminen tähän olisi anteeksiantamattoman edesvastuutonta.
  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 16. Vaikuttaa siltä että monet saamelaiset ovat tehneet saamelaisuudesta itselleen elinkeinon. Palkka juoksee kun kulkee ympäri maailmaa valittamassa saamelaisten syrjitystä asemasta. Juuri mitään oikeita parannuksia esimerkiksi kielen ja kulttuurin suhteen ei olla saatu aikaan, vaan aikaa ja rahaa palaa samojen valitusvirsien veisaamiseen.


  Ei mikään ihme että harvojen ja valittujen joukko on hyvä pitää mahdollisimman pienenä. Riittää paremmin virkoja suvun kesken jaettavaksi.

  VastaaPoista
 17. YLE on antanut julkisuutta Suohpanterror-taiteilija Jenni Laitille, joka toivoo länsimaisen yhteiskunnan ropmahdusta. Samalla maailma menisi anarkistiseen tilaan. Jenni kertoo että saamelaisilla, joiden elämäntavassa yhteisöllisyys on edelleen vahvoilla, olisivat hyvässä lähtöasemassa kun ihmisten pitäisi yhteisöityä uudelleen ja rakentaa turvaverkostonsa uusiksi. "Me olemme valmiita jakamaan niitä ratkaisuja maailmalle", kertoo Laiti. "Survivalistiksi" nimetty taiteilija on kuvattu (mahdollisesti photoshoppaamalla koostetussa kuvassa) betoniseinää vasten kädessään roihuavat risukimput. Hartioilla hänellä on tirkuseläimen nahka ja uuman ja oudosti käsivarren ympärillä kiedottuna suopunki(?). Survivalistikuvan angstisuutta korostaa Laitin päässään oleva SA-tyyppinen raskas kaasunaamari. Jos Laiti puolestaan olisi valmis ottamaan vastaan pienen hengitysilman laatuun liittyvän ratkaisuun, niin se on tässä: kaasunaamarista on hyötyä vasta kun siihen kiinnittää vielä suotimen.
  YLE:n artikkeli:
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/16/tama-survivalisti-elaa-osan-vuodesta-tunturissa-ja-osaa-itse-valmistaa?fbclid=IwAR3lkXhiPWcHA6irA85xw59dHwHIbsuV93Ry0-Ce40eYgSW0yVTy1rTpuzE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaisista oloista tällaisia sikiää?

   Poista
 18. Kiihkomielinen aate ajaa kannattajiaan pimeään umpikujaan jossa intoilijasta lopulta tulee fanaattinen soturi, joka kokee tehtäväkseen tuhon enkelinä jouduttaa hänen mielestään yliarvostetun ja muutenkin tuomitun ihmiskunnan, valtion ja ihmiskunnan perikatoa.

  VastaaPoista
 19. Varas huutaa, ottakaa varas kiinni…

  https://aijaa.com/7Q9myW

  Mielen kuohunta saa aikaan myös kirjoitusvirheitä…

  VastaaPoista
 20. Laitin utopiaa…

  ” Osa heistä kutsuu itseään survivalisteiksi ja on miettinyt hyvin tarkkaan, mitä tekevät, jos (tai siis kun) paska osuu tuulettimeen.
  Tänä vuonna he saivat havahtua siihen, ettei puhdas vesi ole itsestäänselvyys.
  Kesä tuli viikossa. Haimme vettä samasta paikasta kuin tavallisesti, ja me kaikki sairastuimme. ”

  Paska taisi nyt osua tuulettimen sijasta lähteeseen, poronpaskaako? ja heti oltiin vaikeuksissa, olisikohan ihan jouduttu käyttämään länsimaisia lääkkeitä, jopa kuumemittaria?

  ” Onneksi osaamme ja tiedämme, mikä on puhdas vesi, miten se syntyy, missä sitä on ja miten sitä voi tehdä. ”

  Niin, nyt mahdollisesti tiedätte, keväällä ette tienneet, ripuli opettaa.

  Nuoreen toimittajaan ovat hyvin uponneet fraasit: perinteisiä selviytymistapoja, saamelaisten opeilla, alkuperäiskansan tietämys, saamelaisessa tavassa elää, saamelaisten perinteinen tietous ja taitous… Yhtäkään näistä ei ole vaivauduttu selittämään, mitä pitävät sisällään konkreettisesti, vaikeaa se olisikin.

  Anarkiasta sopii esimerkiksi Somalia, sopii erityisen hyvin tähän yhteyteen, koska paimentolaiset sielläkin pääsivät anarkian makuun. Ei ihan ollut länsimainen yhteiskunta, mutta länsimaisiin yhteiskuntiin on sieltä ollut kova haku anarkian kourista ja jäljet näkyvät jopa Helsingin katukuvassa. Esimakua anarkiasta tarjoaa myös tämän päivän Ruotsi tuhansine poltettuine autoineen, tätäkö Laiti halajaa Jokkmokiin palavat risukimput kourissaan?

  ” Meillä on tuhansia vuosia vanhoja tapoja, miten yhteisössä eletään ja pidetään huolta toisista.
  Ja me olemme valmiita jakamaan niitä ratkaisuja maailmalle. ”

  Ei taida tyttö ymmärtää, että anarkiassa jaetaan ainoastaan vihaa ja väkivaltaa.

  ” Toronton näyttelymme nimi on Toolkit for revolution. Näyttely käsittelee muun muassa sitä, minkälaisia työkaluja tarvitsemme, että pystymme purkamaan tämän länsimaisen yhteiskunnan ja pelastamaan ilmaston. ”

  Heh!

  ” Huolehdimme alueesta, edistää luonnon hyvinvointia, annamme aina jotain takaisin…
  Esimerkiksi poronhoidossa me pidämme huolta poroista, ja vastineeksi ne antavat ruokaa ja elannon. Tai jos esimerkiksi kaadan puun, haluan edistää metsän hyvinvointia ja samalla autan metsää kasvamaan. ”

  Ei sitten toimittaja hoksannut kysyä, miten niin kuin käytännössä tällainen pitää sisällään, tai…

  ” Käyn päivittäin luonnossa kävelyllä, kyselen kuulumisia ja kuuntelen, miten voin auttaa luontoa.”

  …mitähän ahmat ja sudet ovat vastanneet?


  Ja sitten toinen kaivosten vastustaja puoli kiloa jalometallia rinnuksilla ja korvissa.

  https://petralaiti.com/2018/10/21/puheeni-ilmastomarssilla/

  ” Tutkimukset osoittavat, että alkuperäiskansojen tietotaito meidän maista on avainasemassa siihen, että sillä alueella torjutaan ilmastonmuutosta. ”

  Mihinköhän huuhaahan tässä viitataan?

  VastaaPoista
 21. Toisaalla Putin lupasi kansalleen paratiisin ydinsodan jälkeen – Moni venäläinen kauhistui: ”Haluan helvettiin, jos siellä ei ole Putinia”. (Putin piti puheensa 18.10. Iltasanomien mukaan.) Toisaalla Jenni Laitin Suohpanterror tarjosi omaa utopiaansa. Tuleekohan tässä tungosta ja etujen ristiriitaa..?

  VastaaPoista
 22. Se Jenni Laitin kaasunaamarikuva on muuten julkaistu jo vuonna 2016:
  http://www.samer.se/5101
  Olisiko YLE:n tuoreen jutun kuvitus kaiken kaikkiaan hoidettu vanhalla materiaalilla?

  VastaaPoista
 23. Petra on tietävinään, mikä kansanryhmä on ympäristörikoksen takana.

  https://aijaa.com/qa7q6G

  Jokainen voi googlata ’erityinen luontosuhde’ ja todeta, mikä kansanryhmä on kyseessä. Näin sitä piilokiihotetaan kansanryhmää vastaan sivistyneesti, ja vailla seuraamuksia, vähemmistöhän ei koskaan voi syyllistyä rasismiin tai vihapuheeseen.

  Jos tähän vaihtaisi ’erityinen luontosuhde’ tilalle toisen kansanryhmän kuten Halla-aho, valtakunnansyyttäjä koputtaisi ovelle viimeistään ensi viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petra ei ole tainnut olla Mirhaminmaassa katsomassa ketkä sinne romujaan kippaavat. Itse olen muutaman kerran sattunut metsällä tuoreeltaan paikalle ja nähdäkseni myös tunnistanut mistä kansanryhmästä noilla kerroilla oli kyse. Siltä pohjalta Petran ei kannattaisi vihjailla.

   Poista
  2. Joo, sitähän laajasti kehutaan että suomalaisilla on erityinen luontosuhde. Mutta eikö se ole nimenomaan saamelaisilla aivan erityisen erityinen luontosuhde? Siitä riittää neuvoja jaettavaksi toisillekin. Näin julistaa Jenni Laiti kaasunaamarinsa takaa YLE:n propagandajutussa: "Me saamelaiset jaamme hyvin mielellämme muiden kanssa tiedon, miten elää hyvässä vastavuoroisuudessa oman ympäristön kanssa." Sama teema jatkuu: "Saamelaiset ovat aina tienneet asian, joka itse kunkin pitäisi tajuta. Olemme täysin riippuvaisia luonnosta. Emmekä todellakaan voi hallita sitä. Meidän pitää oppia ymmärtämään ja auttamaan ympäristöämme."

   Poista
 24. Faktantarkistusta. Näin sanoi Petra Laiti eduskuntatalon portailla itse levittämänsä litteraation (uloskirjoituksen) mukaan:
  "Entäpä sitten avohakkuut? No tällä hetkellä moni saamelaispaliskunta on täydessä kriisitilassa poronhoidon kanssa sen takia, että metsähallitus ei yksinkertaisesti noudata niitä sovittuja hakkuumääriä. Mutta ei se mitään, koska sillonkin kun valtio ei voi hakata, niin aina löytyy semmoinenkin keino että myydään ne saamelaisten perinteiset maat yksityisyrittäjille. Tässä parin viime vuoden aikana yksi ja sama yrittäjä on yhdeksältä Lapin kunnan alueelta ostanut, hakannut sileäksi ja myynyt eteenpäin niitä maita. Viimeksi viime kesänä Inarijoella hakattiin 100 hehtaaria ikimetsää. Tämä on täysin laillista, koska kun valtio myy saamelaisten perinteisiä maita eteenpäin, niin valtio täysin siitä että mitä niille metsille tapahtuu. Ainoa sijaiskärsijä tosiaan on ne saamelaiset, joiden elinkeino niistä metsistä riippuu, että kiitos siitä."

  Lähde:
  https://petralaiti.com/2018/10/21/puheeni-ilmastomarssilla/

  Myykö valtio todellakin metsämaitaan yksityisille jotka sitten hakkaavat ne paljaiksi? Vai onko näide isänmaan partureille myytyjen metsien myyjä sittenkin ollut joku yksityinen taho?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtio ei saa myydä ylisessä Lapissa maitaan eikä varsinkaan metsätalousmaaksi. Tässä Angelin tapauksessa kyse oli joitain vuosia sitten edesmenneen poromiehen tilan palstasta, jonka poromiehen jälkeläinen oli perinyt ja joka jälkeläinen myi sitten palstan jollekin firmalle ja se firma hakkasi miten hakkasi. Kyse oli omistaja- ja myyjäpuolelta siis saamelaisista.
   Tottahan kyseisen alueen valtio on joskus omistanut eli ennen kuin luovutti sen saamelaiseen yksityisomistukseen.
   Petra voisi vilkaista vaikka satelliittikuvista (tuskin hän lähtee sorateille asiaa paikan päälle tarkistamaan) muitakin Angelin alueen yksityismetsiä - niiden "ikikuntoa".

   Poista
  2. Eipä tuo taida olla ensimmäinenkään kerta kun eduskuntatalon portailta on valehdeltu ja yleisö niiden edessä hurrannut. Melkoisen kajahtunutta tarinaa tältä naiselta!

   Poista
  3. Osaako joku sanoa, missä tarkalleen tämä avohakkuu sijaitsee Angelissa?

   https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

   Poista
  4. Olisikohan kyseessä Angelista 2km Angelintietä Inariin päin, Lintupuolivaaran länsirinteellä sijaitseva palsta, kiinteistönumero 148-407-12-6, pinta-ala n. 150ha?

   https://aijaa.com/lFkGEJ

   Näyttäisi Karttapaikan ilmakuvan mukaan, että palstan eteläpäätä on hakattu jo aikaisemmin siemenpuuasentoon, sama käy ilmi Googlen satelliittikuvasta.

   https://www.google.fi/maps/@68.8973191,25.7073825,1413m/data=!3m1!1e3?hl=fi

   Ja on siellä Angelissa noiden kuvien mukaan hakattu runsaasti muillakin palstoilla.

   Poista
  5. Ja sieltäkö on valtio tuosta noin vain myynyt saamelaisten perinteiset maat yksityiselle avohakattavaksi?

   Poista
 25. YLE:n propagandajutussa Jenni Laitista kirjoittaja kertoo että survivalistit ovat miettineet "hyvin tarkkaan mitä tekevät", jos (tai siis kun) paska osuu tuulettimeen." Kannattaisi oppia myös että netissä tai eduskuntatalon portailta heitetty paskapuhe voi nykyaikana herkästi osua tuulettimeen (tai siis osuu). Ja silloin sitä tuppaa tulemaan myös omille silmille. Mutta sehän ei haittaa nykyisen "totuuden jälkeisen ajan" tuomiopäivän ja sen jälkeisen ekoanarkististen yhteisöjen uuden jerusalemin julistajia, jotka levittävät utopioitaan säätiöiden, taidemuseoiden, palkintoraatien, arvostelijoiden ja median kritiikittömällä tuella. Anarkistit toivovat iloisesti toivovat tuhoa: "Mikäli länsimainen yhteiskunta hajoaisi yhtäkkiä huomenna, se olisi mahtava asia."

  Huppistakeikkaa! Siitä on vain lyhyt askel tuhon edistämiseen muillakin keinoilla kuin taiteella ja sanan voimalla.

  VastaaPoista
 26. Tämänpäiväisessä Inarilaisessa päätoimittaja kertoo torniolaisen kalastajan Samuli Pulkkisen saaneen päällensä sivistyssanoilla höystettyä viharyöpytystä kehittämästään kuivahauesta. Millähän sivustolla tätä on esiintynyt, kun pikaisella haulla ei tullut vastaan?

  VastaaPoista
 27. https://yle.fi/uutiset/3-10414581?fbclid=IwAR2UzaXZjFouGytco10ubE2fzk1eQnqs2pt0W-94N__NOZ4LuyhuB8bz2j8

  Ylen juttu Pohjolan kalasta tuossa linkissä. Se on myös yrityksen nettisivulla.

  VastaaPoista
 28. Tutkimus: Saamelaiset koko ajan alttiimpia ilmastonmuutoksen kielteisille vaikutuksille

  https://yle.fi/uutiset/3-10480318

  ” – Lämpenevä ilmasto muuttaa kasvillisuusolosuhteita ja uhkaa poron hyvinvointia ja ravinnonsaantia. Muuttuneet olosuhteet lisäävät vakavien moottorikelkka- ja mönkijäonnettomuuksien riskiä, tiedotteessa kuvataan. ”

  Joopa joo…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin saman. Kaikkien ilmastovaikutustutkimusten äiti.

   Poista
  2. Lapin Kansa jakaa samaa tuubaa…

   https://www.lapinkansa.fi/lappi/ilmastonmuutos-uhkaa-saamelaisten-terveytta-saamelaisten-elintavat-ovat-alkaneet-muistuttaa-valtakulttuuria-2298510/?fbclid=IwAR2twacns7E5hF0k-HIlUGuhNLF3q9GPm6snWHZj3NMnnHoUz6Mw6yjvXq0

   ” Saamen kielen uhanalaistuminen, yhteiskunnallinen kehitys, teollistuminen, muutokset elinkeinoissa, elämäntavassa ja ruokavaliossa, sekä poismuutto saamelaisten kotiseutualueelta ovat tehneet saamelaiset yhä alttiimmiksi myös ilmastonmuutoksen kielteisille vaikutuksille. ”

   Ruokavaliolla ja tiettyä kieltä puhumalla ilmastomuutosta vastaan, kuka uskoo?

   Poista
  3. Mutta niin on vain joku porukka hoksannut millä verukkeella saa tutkimusmäärärahaa ja tehnyt tilin. Löysää on suomalainen yliopistotuotos!

   Poista
  4. "Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni J. K. Jaakkolalle työryhmineen on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston apuraha. Apuraha myönnettiin Saamelaisten sopeutuminen ilmastonmuutokseen ja indikaattorien luominen ilmastonmuutoksen vaikutusten seurantaan saamelaiselle kulttuurille -projektille, jonka työryhmässä on Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijoita sekä tutkijatohtori Klemetti Näkkäläjärvi Lapin yliopistosta.

   Projektin tavoite on tuottaa uutta tieteellistä ja populaaria tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja siihen sopeutumisesta niin saamelaisille, elinkeinoelämälle, viranomaisille, tutkijoille, saamelaiselinkeinojen harjoittajille kuin myös koulutusta varten ja yksityiselle sektorille.

   Hanke yhdistää kansaterveystieteen epidemiologisia ja kulttuurintutkimuksen metodeja. Myönnetty apuraha mahdollistaa projektin ensimmäisen vuoden toteuttamisen suunnitellusti. Tavoitteena on kolmen vuoden aikana luoda indikaattorit ilmastonmuutoksen seurantaan. Indikaattorit mahdollistavat luotettavien aikasarjojen laadinnan, eli niiden avulla voidaan verrata muutoksen astetta, nopeutta ja saamelaiskulttuurin kehitystä luotettavasti ja vaikuttavasti. Hankkeen aineiston perusteella valitaan avainindikaattorit, joiden avulla voidaan selvittää parhaiten ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Tuotetut indikaattorit julkaistaan avoimena datana. Tulevaisuuden visiona on kehittää vuosikymmeniä kestävä ilmastonmuutoksen vaikutusten seurantajärjestelmä, joka mahdollistaisi ilmastonmuutoksen vaikutuksille herkän kulttuurin kestävän sopeutumisen nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

   Apurahat ja palkinnot jaettiin Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlassa Finlandia-talossa maanantaina 27.2.2017". - Kyse lienee tästä tutkimuksesta, ensimmäinen julkaistu osa kolmen vuoden tutkimuksesta.

   Poista
 29. Nopea kartoitus luotettavista nettilähteistä antoi kyllä tulokseksi, että Jouni J.K. Jaakkola samoin kuin hänen samassa tutkimusyksikössä työskentelevä vaimonsa Maritta Jaakkola näkyvät olevan erittäin ansioituneita kansainvälisen tason tutkijoita ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien alalla. Uutta ja suorastaan yllättävää projektissa tuntuisi olevan "tulevaisuuden visioksi" luonnehdittu yritys näillä luonnontieteiden tutkimusaloilla esim. ympäristömuutosten seuraamisessa käytettyjen eksaktien indikaattoreiden käytön ulottaminen kulttuurin, tässä tapauksessa saamelaiskulttuurin, muutosten seurantaan.
  Huomiota herättää myös se, että yleisesti käytetyillä akateemisten ansioiden ja kokeneisuuden indikaattoreilla mitaten tohtorit Jaakkola ja Näkkäläjärvi ovat vastakohta tasavertaiselle tutkijaparille.

  VastaaPoista
 30. https://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/31_barentsin-alue-muuttuu-miten-suomi-sopeutuu-2-.pdf/cebfd69d-a0cb-4265-a983-e2f529c629d4?version=1.0 - Vai olisiko osa tuota tutkimusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkaisu on melkein kaksi vuotta vanha, mikä on saanut sen juuri nyt julkisuuteen?

   sivu 51, "Saamelaisia on luokiteltu elinkeino-jen mukaan tunturi-, kalastaja- ja metsästäjäsaamelaisiksi 1900-luvun alussa."

   Metsäsaamelaisia varotaan mainitsemasta, = poliittinen näkökanta.

   Poista
 31. Englanninkielinen tutkimusraportti löytyy täältä:
  https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40572-018-0211-2

  Tutkimuksen tavoitteena on tässä vaiheessa ollut rakentaa viitekykset (käsitteistö ja mittarit) joiden puitteissa voidaan tieteellisesti tarkastella ilmastonmuutoksen vaikutuksia saamelaisiin, kartoittaa tuimuksen kannalta merkitsevät tähänastiset tutkimukset ja tehdä niiden tulosten perusteella yhteenveto ilmanstonmuutoksen vaikutuksista saamelaisiin ja saamelaisalueeseen, sekä tunnistaa aukot näitä asioita koskevissa tiedoissa eli kartoittaa mahdolliset tutkimustarpeet koskien ilmastonmuutoksen vaikutuksia saamelaisten terveyteen ja hyvinvointiin.

  Nyt suoritetun kartoituksen yhteenvetona tutkijat päätyivät siihen, että saamelaisten terveys on keskimääräisesti samalla tasolla tai hiukan parempi kuin alueen muulla väestöllä. Lämpenevä ilmasto on jo vaikuttanut saamelaiseen poronhoitokulttuuriin. Suurimmat huolenaiheet ovat osin luonnon ja sosiaalisen ympäristön muuttumiseen kytkeytyvät mielenterveysongelmat ja kasvanut itsemurhariski. Saamelaisten elämäntyyli, ruokavalio ja sairastuvuus muistuttavat yhä enemmän enemmistöväestön tilannetta. Tutkijat päättelevät, että tämä muodostaa uhkia saamelaisille ja altistaa heidät kasvavassa määrin ilmastonmuutoksen kielteisille seurauksille.

  Raportti perustuu internetin hakuohjelmien avulla tehtyyn kattavaan tähänastisten tutkimusten järjestelmälliseen esillekaivamiseen, niiden merkitsevyyden analysointiin ja tutkimustulosten taulukointiin yhteenvetoineen. Näin saatuja tuloksia on täydennetty tohtori Näkkäläjärven vuosina 2015-2017 suorittamilla 30 Suomen alueella neljässä eri saamelasiyhteisössä toimivan saamelaisen poronhoitajan kenttähaastatteluilla. Haastattelut loivat tärkeän kokonaisvaltaisen näkökulman siihen miten saamelaiset poronhoitajat kokevat ilmastonmuutoksen monipuoliset vaikutukset.

  Vaikka tutkimuksessa ja etenkin sitä koskevassa julkisessa tiedottamisessa ja populaarissa vastaanotossa ja kommentoinnissa puhutaan yleisesti saamelaisista ja saamelaisesta kulttuurista, itse tutkimus näyttäisi keskittyvän kohtalaisen vahvasti nimenomaan poronhoitoa harjoittaviin saamelaisiin. Nämä tulokset yleistetään julkisuudessa mielellään koskemaan kaikkia saamelaisia.


  VastaaPoista
 32. Ilmastomuutoksen merkit ovat olleet viime vuosina kaikkialla pohjoisilla alueilla nähtävissä, vaikka tätä saamelaisaktivistit ei ole myöntäneet ennen kuin vasta viime aikoina. Tähän on todettava, että saamelaisten poromiesten vastuullisuus ei käy yhteen luonnon mallien ja kiertokulkujen kanssa, joten vastuuttomuus tässä suhteessa rehottaa. Luonnon logiikan ja ihmisten käytöstä koskevien sääntöjen välistä epäyhtenäisyyttä kutsutaan yhteisen ja yksityisen edun väliseksi ristiriidaksi. Kuten olemme nähneet, saamelaisten perinnetiedolla ei tällaisessa ilmaston muutostilanteessa ole juurikaan käyttöä, vaikka eräät saamelaiset tutkijat niin väittävät. Se on ongelman vähättelyä.
  Maailma saamelaisalueella on nykyään aineellisesti aivan erilainen kuin ennen. Nämä erot selittävät, miksi ns. perinteisen saamelaisen talousajattelun periaatteet eivät enää toimi 2000-luvun alussa. Saamelaisten suhde myös luontoon, käsitys vaurauden alkuperästä ja taloudellisen toiminnan tarkoituksesta on muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana radikaalisesti. Muutos on ollut niin silmiinpistävä, että sitä voidaan pitää merkkinä yhden aikakauden loppumisesta ja uuden alkamisesta. Ennen toista maailmansotaa luontoa saamelaisalueella pidettiin ehtymättömänä luonnonvarojen lähteenä. Ihmisiä sata vuotta sitten saamelaisten kotiseutualueella oli n. 1 000-1 500, ja alkeellinen tuotantoteknologia rasitti luontoa paljon vähemmän kuin nykyään. Asukkaiden vaikutus ympäristöön oli vähäinen ja vain paikallinen. Jäämeren, vesistöjen, metsien ja ilmakehän luonnonvarat vaikuttivat käytännössä rajattomilta. Ilmasto tuntui vakaalta.
  Asutuksen levittäytyessä yhä pohjoisemmaksi kasvoi tunne ihmisen ylivertaisuudesta luontoon nähden. Teknologian edistysaskelten ansiosta saamelaisetkaan eivät olleet enää yhtä avuttomia kulkutautien, nälänhädän ja luonnonmullistusten edessä. Kun tämä tunne yhdistyi käsitykseen lähes ehtymättömistä luonnonvaroista, saamelaisten, lappalaisten ja uudisasukkaiden kohtalo tuntui olevan Lapin ihmisten itsensä käsissä eikä riippunut enää samalla tavoin kuin aikaisemmin perinteisestä tiedosta tai ilmaston muutoksesta. Luonto ei ollut enää este kehitykselle kuten aikaisemmin. Myöhempi kehitys on kuitenkin osoittanut, miten talouden riippumattomuus luonnosta on ollut jo lähtökohtaisesti toiveajattelua. Viimeistään nyt se on menettänyt uskottavuutensa ilmastonmuutoksen johdosta jota saamelaiset itse porojen ylilaiduntamisella ovat olleet edistämässä. Joten nyt kannattaa perehtyä mitä dosentti Mauri Nieminen on asiasta kirjoittanut. Monet porotalouden ongelmat johtuvat juuri ilmastonmuutoksesta.

  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 33. Tutkimus "The Holistic Effects of Climate Change on the Culture, Well-Being, and Health of the Saami, the Only Indigenous People in the European Union" on julkaistu netissä 22.10.2018. Tekijöiksi on ilmoitettu Jouni J.K. Jaakkola, Suvi Juntunen ja Klemetti Näkkäläjärvi.

  Tutkimus "Barentsin alue muuttuu - miten Suomi sopeutuu?" sensijaan on julkaistu Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa helmikuussa 2017, joten sitä ei enää voine luonnehtia tuoreeksi. Kyseisen tutkimuksen tarkastelu on monessa mielessä laajempi, ja vastaavasti tekijöitäkin on laaja joukko: Monica Tennberg, Anastasia Emelyanova,Heidi Eriksen,Jari Haapala, Antti Hannukkala, Jouni J.K. Jaakkola, Timo Jouttijärvi, Kirsti Jylhä, Sari Kauppi, Asta Kietäväinen, Hannele Korhonen, Meri Korhonen, Anna Luomaranta, Ristenrauna Magga Ilona Mettiäinen, Klemetti Näkkäläjärvi, Karoliina Pilli-Sihvola, Arja Rautio, Pasi Rautio, Kimmo Silvo, Päivi Soppela, Minna Turunen, Seija Tuulentie & Timo Vihma.

  Tiivistelmän mukaan "Tavoitteena on tuottaa kokonaisvaltaista tietoa Barentsin alueen muutoksista, niiden vaikutuksista sekä pitkän aikavälin sopeutumisesta nimenomaan suomalaisesta näkökulmasta
  suomalaisille päättäjille. Näin voidaan tukea
  sopeutumista edistävää päätöksentekoa. Raportti sisältää myös suosituksia sopeutumisen edistämiseksi."

  Raportti koostuu erillisistä artikkeleista. Klemetti Näkkäläjärven ja Jouni J.K. Jaakkolan artikkeli on otsikoitu "Saamelaiset ja muutos".

  Koko tutkimusraportti on epäilemättä lukemisen arvoinen, mutta vaatii laajuutensa vuoksi aikaa. Asiatiedon omaksumisen ohessa harrastuksesta kiinnostunut voi harjoittaa asiayhteydessä epäasiallisten saamelaisnationalistista näkökulmaa ilmaisevien lausahdusten bongailua, josko sellaisia löytyisi. En malta olla heittämättä tähän, että ilmaston lämpenemistä ja saamenkielen puhujien ja poropaimentolaisten määrän vähenemistä kuvaavien graafien perusteella tehty mainittujen ilmiöiden rinnastaminen ei ehkä edusta suorastaan heuristista tutkimusta. Korrelaatio on ilmeinen, mutta entä kausaalisuus? Näkkäläjärvi on kyllä niiden vaikutusmekanismien jäljillä joiden kautta ilmastonmuutos on (voinut) välittyä alueen luonnon biodiversiteetin kaventumisesta elinkeinojen kautta kultuuriin, mutta ilmaston muutosten lisäksi muutostekijöitä on ollut monia muitakin, kuten tekniikan, maailmatalouden ja kansallisen talouden, kaupan ja kulutustottumusten muuttuminen. Samalla tarkkudella voisi selittää saamelaiskulttuurin ja saamenkielten puhujien määrän muutokset vaikkapa kyläseppien tai näiden takomien viikatteiden määrän vähenemisellä. Jostakin vuodesta 1850 lähtien on hävinnyt ja muuttunut vähän muitakin asioita, kuten Suomen (ym muiden maiden) vanha maataloushteiskunta väestöryhmineen, sosiaalisine suhteineen, kulttuureineen jne. Lieneekö sitten antropologien tehtävänä jarruttaa tällaisia muutoksia, pelastaa poistuvia kulttuuri-ilmiöitä ja elvyttää vanhoja?

  VastaaPoista
 34. On erinomainen asia, että ilmastonmuutoksesta keskustellaan. Myös globaali näkökulma tukee tällaista näkemystä. Saamelaisten aktivistien kannattaa muistaa, että siirtyminen nykyisestä luonnonvaroja kuluttavasta talousmallista ekologiseen ja kestävään talouteen vaatii kuitenkin vuosia kestäviä muutoksia monilla tasoilla - perusteorioissa, bisneskäytännöissä ja hallituspolitiikassa. Talouden edistysaskeleista huolimatta nykyinen talousjärjestelmän painii vakavissa ongelmissa, ja se kaipaa muutosta. Siitä kertovat monet median uutiskynnyksen ylittäneet esimerkit:

  * Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nyt korkeimmillaan 650 000 vuoteen. Maapallon keskilämpötila voi kohota lähitulevaisuudessa korkeammalle kuin miljooniin vuosiin. Pohjoinen Jäämeri voi olla kokonaan sula jo kesällä 2030.

  * joka kuudes eurooppalainen nisäkäslaji on sukupuuton partaalla ja kaikkien kaupallisesti arvokkaiden lajien kannat saattavat romahtaa lopullisesti vuoden 2050 tienoilla

  *Kaupunkien saasteet aiheuttavat vuosittain miljoonien ihmisten ennenaikaisen kuoleman, pääasiassa kehitysmaissa. Ilmastonmuutoksesta ääntä pitävät saamelaiset vaikenevat tästä visusti, koska globaali näkökulma on heidän maailman kuvan vastainen.

  * Öljyhuipun lähestyminen ei ole enää huolestuttavaa spekulointia vaan yleisesti hyväksytty tosiasia. Asiantuntijoiden mukaan maailman öljyntuotannon huippu saavutetaan parinkymmenen vuoden sisällä.

  Saamelaiset aktivistit eivät näytä tietävän sitä, että nämä edellä mainitut taloudellisen kasvun sivuvaikutukset uhkaavat koko maailmantalouden vakautta. Kun mukaan lisätään alle kahdella dollarilla päivässä elävät 3 miljardia ihmistä, tilanne ei näytä yhtään paremmalta. Talouselämän tarkoitus ja toiminta kaipaavat selvästi uudelleen arviointia, jossa saamelaisella perinnetiedolla tuskin on käyttöä.

  Ihmisen luoma sivilisaatio on ollut mahdollinen vain siksi, että ilmasto on ollut suhteellisen vakaa jo tuhansien vuosien ajan. Se on geologisella aikajänteellä tarkasteltuna epätavallista. Ilmaston vakaus on nyt kuitenkin vaarassa. ilmakehään on kertynyt hiilidioksidia enemmän kuin koskaan aiemmin 400 000 viime vuoden aikana. Hiilidioksidipitoisuuden kasvu näyttää vain kiihtyvän. Uusimpien tutkimusten mukaan maailma saattaa lämmetä ennakoitua nopeammin. Suosittelen ilmastomuutoksesta ääntä pitäville saamelaisille tutustumista faktoihin, että asiat nähtäisiin oikeissa mittasuhteissa.

  Eräät johtavat saamelaispoliitikot puhuvat julkisuudessa suureen ääneen kestävästä kehityksestä. Valitettavasti heidän tosiasiallinen käyttäytyminen ei vastaa kuitenkaan näitä julistuksia. Lähestulkoon jokainen luontaiselinkeinoja harjoittava saamelainen ajaa tänään polttoainetta surutta hörppivillä moottorikelkoilla, mönkijöillä ja maastureilla, autoilla ja asuu suurelta osin sähköllä ja öljyllä lämpiävissä kodeissa. Tämä osoittaa, että kestävästä kehityksestä puhuvat saamelaiset omilla toiminnallaan hidastavat muutosta kestävän kehityksen suuntaan. Alkukantainen lappalaisheimojen elämä täysin luonnonantimilla tuskin kelpaisi enää monellakaan nykysaamelaiselle, jotka nyt saavat nauttia kymmentuhatvuotisen kehityksen kaikista saavutuksista ja mukavuuksista. Unelma autiolla Etelämeren saarella asumisesta Ylä-Lapissa on tuhoon tuomittu. Tulevaisuus on siis alue Lapissa, jota kukaan ei ole valloittanut.

  VastaaPoista
 35. Myös lentokoneet joilla saamelaisaktivistit ookailevat kertomassa maailmalla kuinka Suomen valtio sortaa heidän kansaansa hörppäävät muutaman litraa fossiilista menovettä per keikka. Mutta appropoo etelänmeren saaret antropoloogit voisivat alkajaisiksi kertoa meille niiden vaihdantakäytännöistä kuten Kula-ringistä. Tiedosta tulee olemaan hyötyä myös tulevaisuuden Lapissa känsimaisen yhteiskunnan ja valtion sorruttua omaan mahdottomuuteensa ja rahajärjestelmän poistuttua niiden myötä. Myös Potlatch-järjestelmän sovellusehdotukset kiinnostavat, vaikka järjestelmän piirteitä on kyllä rahataloudenkin vielä vallitessa nähtävissä meillä niin saamelaisten kuin "valtaväestön" keskuudessa.

  VastaaPoista
 36. Metsälappalainen kulttuuri ja sen edistäminen (KULTA)

  http://www.mdi.fi/kulta-hanke/?fbclid=IwAR3EV4hgeKQ1DBvraIjVOSra9H5PP8qnzwNlCL5pFB3noXZGRwUiNLw48AA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niitä viidennenkolonnan tutkimuksia.Tuskin antaa oikeaa kuvaa lappalaisuudesta.

   Poista
 37. Taitaapi meillä olla koko maailman rikkain alkuperäiskansa...

  VastaaPoista
 38. Helsinkiläinen aasinsilta vaalilain, öljyputken ja kuninkaallisten kautta jäämerenrataan ja ILO 169:ään

  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005890288.html

  Sai se kuitenkin jonkun hyppäämään voltin…

  https://aijaa.com/WSU54B

  Toimittaja voi kyllä ihan oikeasti jatkaa norjalaisena esiintymistä.

  VastaaPoista
 39. Saamelaiskäräjävaalit tulossa.

  https://www.samediggi.fi/2018/11/06/saamelaiskarajien-vuoden-2019-vaaliluetteloon-hakeutuminen/?

  VastaaPoista
 40. Saamelaiskäräjien edellinen puheenjohtaja epäili YLe1:n radiohaastattelussa 9.5.2018, ettei metsäsaamelaista kulttuuria ole juuri ollut olemassakaan eikä siitä ole asiakirjamerkintöjä. Asiasta varmaan taas kohta kuullaan.- Sodankylän, Inarin, Utsjoen Keminkyän, Kuolajärven, Kitkan ja Maanselän lappalaiset maksoivat kylältä kerättyä Venäjän jousiveroa satoja vuosia, aina vuoteen 1814 saakka. Jokainen mies maksoi kylän starostalle saman verran. Tämä sitten luovutti rahat ja erillisen kyläläisten lahjan (esim. majavannahkan)Kuolan kommandentin lähettämälle sotilaalle. Tämä antoi tsaarin määräämänä todistuksen, jossa vakuutettiin, että tämän metsälappalaisen kylän vero tietyltä vuodelta oli oikein maksettu. Veron kerääjä kulki ajurin ja tulkin kanssa ja tarjosi kylän väelle "Tsaarin pöydän" antimina puuroa, leipää ja viinaa. Kyläläiset puolestaan toivat tarjoiluun lihaa ja kalaa. - Asiakirjoissa mainitaan metsälappalaismiehiä ja tuon ajan virkamiehiä. Mielestäni tämä vuosisatojen ajan joulun alla kylissä järjestetty juhla on yksi osoitus metsälappalaista kulttuurista. Kulttuurimme liittyy vahvasti rajan takaisen idän saamelaisten kulttuuriin eikä suinkaan ole kuollut.
  Ruotsin kuninkaat ja virkamiehet sallivat alueellaan tuon verottamisen Ruotsin verotuksen lisäksi. Virallisia asiakirjamerkintöjä löytyy teoksista Isak Fellman Handlingar och uppsatser angående finska Lapmarken och lapparne osa IV sivut 393-400 ja osa III sivut 218 ja 605-614. Metsälappalaisten jousiverosta kirjoitti myös Elias Lagus Kuusamo-kuvauksessaan ja metsälappalaisten käännytystyöstä Tuderus Lahetyskertomuksessaan.

  VastaaPoista
 41. Kysymykset liittyen siihen mitä nimityksiä erilaisista lappalais/saamelaiskulttureista on eri aikoina eri paikoissa ja eri ihmisten toimesta - ei vähiten kyseisten yhteisöjen jäsenten toimesta - käytetty ovat ilman muuta kiintoisia tutkimuksen ja keskustelun aiheita. Mielestäni olisi kuitenkin syytä varoa tarrautumasta nimityksiin ja nimikkeisiin niin sanoakseni kevytmielisesti vetäen niistä liian pikaisia johtopäätöksiä. Olennaisempaa on eri elämänmuotojen eli kultturien kuvailu ja niiden olemuksen, perustan ja ilmentymän kokonaisvaltainen mieltäminen. Tällöin esiin nousevat niin eri (saamelaisten/lappalaisten) yhteisöjen kulttuurien yhtäläisydet kuin erot.
  Mitähän aluetta koskien tohtori Näkkäläjärvi on epäilyt että metsälappalaisia (jos nyt käytämme tätä käsitettä) ei ole koskaan siellä ollut, vai oliko se "tuskin ollut", kun ei näistä ole "asiakirjamerkintöjä"? Schefferuksen "Lapponia" (1674) luonnehtii toisaalta tunturilappalaisten, toisaalta metsälappalaisten elinkeinoja, asumuksia ja asuinseutuja, viitaten useisiin paikallisiin olohin tutustuneisiin kertojiin (Samuel Reehn, Johannes Tornaeus, Olaus Magnus), ainakin sivuilla 192 ja 197. Joku on todennut että Olaus Magnus itse ei suurteoksessan "Historia de gentibus septentrionalibus" (1555) käytä nimityksiä tunturi/porolappalaiset tai metsälapplaiset, mutta mainitsee kylläkin toisaalta poroja paimentavat lappalaiset, ja toisaalta sellaiset lappalaiset joiden pääelinkeinona on kalastus tai metsästys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkkäläjärven väitöskirjan sivuilla 19-20 yritellään todistella, ettei metsäsaamelaisia ollut olemassakaan. Aikalaislähteet teilataan yksitellen epäluotettavina, omien tuttavien perimätietoa pidetään sitä vastoin täysin luotettavina. Klemetti kyseenalaistaa tutkimukset myös tutkijoiden etnisen taustan perusteella. Rehellinen tutkija olisi tietenkin myös yrittänyt selvittää kirkonkirjoista tai veroluetteloista, ketä ne 8 perhekuntaa väitettyjä metsälappalaisia olisivat olleet, eikä kuitata jollain Isak Näkkälän 100v myöhemmällä vitsillä.

   https://aijaa.com/L7P1dO

   Klemetti taitaa myös lähteiden valikoivan käytön, hänen lähdeluetteloonsa sisältyy kyllä Väinö Tannerin teos, mutta sanallakaan hän ei ole viitannut tekstissään Tanneriin. Tätä voidaan syystäkin kummastella, sillä Tanner vietti vuosia Tromssassa, alueella, jonne Suomen puolelta porosaamelaiset kesäksi vaelsivat, eli ei voi vedota siihen, että Tanner olisi ollut vain käymässä alueella, ehkä juuri siksi. Teoksesta löytyy myös kartta, jossa Tanner on merkinnyt Klemetin tutkimusalueelle (ympyröity) olemassa olevia metsälappalaisia ja koko Klemetin tutkimusalue metsälappalaisten laidunalueeksi.

   https://aijaa.com/ty4RBW

   Poista
 42. https://areena.yle.fi/1-4434386 Tallentamaani valokopiota haastattelun suomennoksesta en enää Yle1:n sivuilta löytänyt.  VastaaPoista
 43. Metsästys ja kalastus uhattuna...

  http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264277-elainten-oikeuksia-ei-voida-kirjata-perustuslakiin

  VastaaPoista
 44. Uskomaton paskamyrsky on jo kiehunut melkein vuorokauden. Kiinnostava kokoelma pöyristyneitä tietystä piiristä.

  https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=449521438911516&id=220473951816267&p=0&av=100003309914131&eav=AfZXvK8mgyxYO3S9cS9GrzSWHfyS2vZECBVEYxRyRh03tDJF4pT4QGE2Awm69-2QD8w&refid=52

  Valokuvan suoja-aika Suomessa on kuitenkin tiettävästi 50 vuotta.

  VastaaPoista
 45. Yritin katso tuota facebooksivustoa pitkää linkkiä klikkaamlla mutta sain viestin !"Riittämättömät oikeudet
  Sinulla ei ole tarvittavaa lupaa sivulla toiminnon suorittamiseen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä pääsee katsomaan jutun...

   https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=449521438911516&id=220473951816267&_rdc=1&_rdr&refsrc=http%3A%2F%2Ft.co%2FzwTpx85zO7

   ...mutta kommenttien näkemiseksi pitää kai olla facebook-tili.

   Poista
 46. Nyt pelittää, taisi olla ohimenevä tekninen häiriö (facebook oli todellakin hetkellisesti down "huoltoa varten").

  VastaaPoista
 47. Saamelaiskäräjien hallituksen kokous 14.11.2018, josta YLE Sápmi raportoi viiveellä 20.11., sisälsi mielenkiintoisia saamelaispoliittisia ja käräjien (puuttuvaan) parkamentarismiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä. Näillä on kytkentä käräjien hallituksen saamelaiskäräjälain uudistamista koskevissa neuvotteluissa harjoittamasta, yleisistä neuvottelukäytännöistä poikkeavasta liikkeestä jossa hallitus suositteli hylättäväksi esitystä jonka sen omat edustajat olivat olleet yksimielisesti hyväksymässä käräjien ja valtion välisissä neuvotteluissa. Ainakin saamenkieliä taitamattomille asia uhkaa jäädä vähintään puolittain hämärän peittoon, koska YLE Sápmin uutinen on saameksi ja koska käräjien hallituksen kokouksen julkaistusta pöytäkirjasta puuttuu Magreta Sara ja Petra Magga-Varsin päätöstä koskeva eriävä mielipide, joka on pöytäkirjan mukaan liitetty pöytäkirjaan (liite 2).

  Mistä tähän asiaan olisi saatavissa lisävaloa suomeksi (pyydän anteeksi kolonialistista pyyntöäni, mutta silti pidän siitä kiinni kun ihan kaikki saamelaiset eivät mahda saamen kieltä). Alkajaisiksi jos vaikka saisi näkyviin tuon mainitun eriävän mielipiteen? Laajempikin lisävalaistus olisi tervetullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P Näkkäläjärven fb-sivulla asiasta on keskusteltu päiväkausia molemmilla kielillä 19.11. alkaen.

   Sieltä löytyy myös pöytäkirjan ote ja eriävä mielipide

   https://aijaa.com/sT6cX7

   Twitterissä viitataan luottamuspulaan.

   https://twitter.com/biret/status/1064584898017669120

   Poista
 48. Liekö kyse epäluottamusilmapiiristä, josta Pieski kirjoitti lokakuussa https://saamelaispolitiikka.blogspot.com/2018/10/uusisaamelaiskarajalakiesitys-ja-sen.html?fbclid=IwAR1DS5AR_NZDIpADphL7fsgjtla_hdZHy5MItAUUUuFiBhn5AM-KPsvc63I

  VastaaPoista
 49. Lapin Yliopisto kauppaa väitöskirjoja alennuksella.

  https://www.lapinkansa.fi/lappi/tiedosta-tuli-taakka-lapin-yliopistolle-vanhoja-vaitoskirjoja-kaupataan-alennuksella-pois-varaston-nurkista-jatkossa-ne-julkaistaan-sahkoisena-2826467?fbclid=IwAR2T0POngIkoyqHOm7MxsXbl7Iwess5GDdsLjIKFznbL-IlcyWc7IcQh5GA

  Joitakin väitöskirjoja ei vaan saa rahallakaan. Rovaniemen kirjastolla on ollut tilauksessa Klemetti Näkkäläjärven väitöskirja jo vuosia ja varauksikin on muutama, turhaanko.

  https://koha.lapinkirjasto.fi/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=1128273

  Taitaa olla salaista ”tietoa”.

  VastaaPoista
 50. Oulun yliopiston kirjastossa oli Saamen osaston hyllyllä tänään Näkkäläjärven väitöskirjoja kolme kappaletta. Niitä on siellä myös Historian osastolla.Väitöskirja on kooltaan paljon tavallista kirjaa suurempi. Saisitko kaukolainana?

  VastaaPoista
 51. Tiina Sanila-Aikio kertoo Energiapolarin asiakaslehdessä ettei ole tavoittelemassa jatkossa saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi. Eipä olisi kaiketi jatkoaikaa saamassakaan, sikäli kun on ollut viitteitä. Aikoo jatkaa varttuneena opiskelijana oikeustieteen opintojaan Lapin yliopistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan siellä tarjolla peruskurssia neuvotteluprosessien rakenteista ja toiminnasta?

   Poista
  2. ... Sellainen kun olisi tarpeen ei vain nykyiselle puheenjohtajalle vaan useimmille saamelaiskäräjien jäsenille. Mitäpä jos yliopisto järjesty kurssin tilaustyönä osin etäopetuksena, osin hajasijoitettuna saamelaisalueelle, citykeskittymiä unohtamatta?

   Poista
 52. Laulun mukaan lassolla miestä ei saa-a, ei saa-a.
  Saisiko suopungilla kuitenkin maata kun sitkeästi levittää pitkin maailmaa tanssein, elokuvin, puhein, kuvin, performanssein väitettä että se on omilta esivahemmilta viety?

  VastaaPoista
 53. Puuta heinää Saamenmaasta päivän Hesarissa…

  https://www.hs.fi/paivanlehti/12122018/art-2000005928878.html

  VastaaPoista
 54. Niin että se totuus- ja sovintokomissio, miten hanke Juha Sipilän aloitteesta ja väärtinsä Antti Pentikäisen kanssa lopulta käynnistyikään ja millaisessa piirissä sitä on eteenpäin pyöritelty? Se on näköjään kirjoitettu ylös Sielunhoidon aikakauskirjassa 2018. Kovin lyhyt askel on tuossa pyörittelyssä historian suuntaan otettu, vaikka ne rajuimmat saamelaisten/lappalaisten kieleen ja kulttuuriin kohdistuneet "riistot" ovat siellä paljon kauempana. Taitaa vain olla niin, ettei noita vanhempia menettäjiä haluta enää muistaa - ja joidenkin mielestä heitähän ei oikeastaan ollutkaan?

  https://sielunhoidonaikakauskirja.fi/ahdistuksesta-sovintoon/etsimassa-totuutta-sovintoa-ja-mahdollisuutta-tervehtymiselle-yhdessa-saamelaisten-kanssa/


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Sipilän ja Pentikäisen hanke on todella kummallinen viritys ja siihen kun liitetään vielä Lohen tekemä ja Kärnän tukema saamelaiskäräjälakiehdotus ollaan jo äärimmäisen hämmentävän asian äärellä. Niinköhän oli ja on edelleen yritys häivyttää Suomen alkuperäinen lappalais-/saamelaisväestö historian unholaan. Kirkko oli aikanaan heiltä kielen ja kulttuuria tuhoamassa ja nyt tuon samaisen aatteen veljien taholta halutaan antaa lopullinen niitti.

   Poista
  2. Pantiinhan siihen joku konsultti soittelemaan lappalaiskultuuristakin? Ja olikohan siinäkin firmassa mukana joku Pentikäinen eli onko tämän sielunhoitajan isä ja tietenkin Sipilän piiriä?

   Poista
  3. Paneuduin Veikon linkittämään artikkeliin Sielunhoidon aikakauskirjassa sekä Antti Pentikäisen taustoihin. Artikkeli on pitkä, mutta läpikahlaamisen arvoinen kaikille jotka jaksavat.
   Pentikäisellä on varsin vakuuttava ansioluettelo, joten osaamista häneltä ei näkyisi puuttuvan. Uskonnollisesti hän on perhetaustansa puolesta ja lapsuuden ja nuoruuden ajoista lähtien ollut sitoutunut vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, mutta on ottanut ainakin sen tiettyihin käytäntöihin julkisesti kriittisesti etäisyyttä tavalla, joka on tehnyt hänen nimestään lähinnä kirosanan vanhoillislestadiolaisen liikkeen vanhoilliseen siipeen (!) kuuluvien keskuudessa.
   Totuus- ja sovintoprosessin kohtalo saattaa riippua siitä, tunnistaako Pentikäinen häneen kohdistuvat osapuolipaineet. Yksi näistä on se, että aikakauskirjan artikelissa oireellisesti vaietut Suomen alkuperäiset saamelaiset eli lappalaiset, ja lisäksi Lapin ei-saamelainen väestö, pyritään sulkemaan prosessin ja omien oikeuksiensa ulkopuolelle ja koko prosessi kaappaamaan ensisijaisesti pohjoissaamelaisten nationalistien ja heidän saamelaispoliittisten liittolaistensa kolttien monopoliksi. Tämä pyrkimys sisältyy myös ilmeisesti jo alulle pantuun suunnitelmaan institutionalisoida prosessi "osaamiskeskukseksi. Paitsi että oppimiskeskushanke herättää epäilyjä jonkinlaisesta organisatoorisesta suuruudenhulluudesta tai vähintäänkin elefanttitaudista, osaamiskeskuksen virat ja toimet miehitettäisiin tietenkin saamelaisen etnonationalistisen suuntauksen tutkijoilla ja muilla aktivisteilla. Saamelaisia koskevan totuuden ja sovinnon asia on kuitenkin suurempi kuin nämä kokonaisuuteen nähden ahtaat pyrkimykset, jotka ovat toteutuessaan vahingoksi paitsi isolle asialle, jopa myös etnonationalistiselle suuntaukselle itselleen.
   Lisäksi Pentikäisen on syytä tiedostaa paitsi Suomen valtion puolelta tulevat paineet, erityisesti myös Lapin ja sen saamelaisaluelle lujasti juurtuneen kokoomuslaisen ja kepulais-lestadiolaisen iskostuman intressit ja paineet. Jos hän ei näitä tiedosta ja tajua inarinsaamelaisten ja muiden kalastaja-ja metsäsaamelaisten ja näiden jälkeläisten asianosaisuutta ja asemaa pohjoissaamelaisiin ja kolttiin nähden, hän antaa viedä itseään kuin pässi narusta, tai lappilaisemmalla vertauskuvalla, kiskoa itsensä erotusaidan konttoriin. Sinne on vedetty lukemattomat sovittelijat ja ministeriöiden virkamiehet eikä heidän suurista hankkeistaan ole sen koommin kuulunut, mitä nyt komiteamietintöjä ja lakiehdotuksia on haudattu arkistoihin. Jos Pentikäinen välttää tämän ansan eikä anna kenenkään laulaa häntä itseään suohon tai langettaa missään mielessä loveen (mikä vaara on saamelaisiin kohdistuneiden auttamispyrkimysten mainehistoria tuntien vakavasti otettava) täällä kotikentällä, toivottaisin hänelle menestystä tässä tehtävässään.

   Poista
 55. Linkin takana olevan kaavion mukaan totuus- ja sovintokomission olisi kai jo pitänyt antaa raporttinsa?
  Paikallislehti Inarilaisessa olleen uutisen mukaan valtioneuvoston kanslia järjestää saamelaiskäräjien kanssa keskustelutilaisuuden 17.12. klo 18 Inarin Sajoksessa. Tuossa tilaisuudessa esitellään aiemman kuulemiskierroksen annista koottua "anonymisoitua" raporttia. Paikalle tulee uutisen mukaan Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Kyseessä olisi vielä niin sanotusti "jos totuus- ja sovintokomissio päätetään perustaa" -vaihe, jonka aikana pitäisi nyt sitten pohtia mitä asioita tuon komission työssä pitäisi tutkia.

  https://sielunhoidonaikakauskirja.fi/wp-content/uploads/2018/11/prosessikaavio.jpg

  VastaaPoista
 56. Veikon blogikirjoituksen viimeisimmissä kommenteissa viitattiin tutkija Antti Pentikäisen laajaan kirjoitukseen, jossa hän yrittää löytää ratkaisun Ylä-Lapin maanomistus kiistaan. Mielestäni muualta kopioiduilla malleilla ei tällaista laajakantoista kysymystä ratkaista. Itse olisin odottanut että tutkija olisi suositellut tilanne- ja olosuhdeselvityksen käynnistämistä mahdollisimman pian. Siihen kuuluu olennaisesti se, että osapuolten oli yhdessä maanmittausviranomaisten ja oikeushistorioitsijoiden kanssa selvitettävät maanomistuskiistan ja purkavat sen ja sopivat mahdollisista lunastuksista ja korvauksista. Selvennykseksi on todettava, että saamelaiskäräjät ei ole kiinteistön hallintaa ja omistusta koskevissa kysymyksissä asianomainen.

  Utopioiden tavoittelu ja oppi siitä, että tarkoitus pyhittää keinot, ovat johtaneet nykyiseen kiistaan. Niinpä tulevaisuuden varalle on kehitettävä vaatimattomampia poliittisia päämääriä, jotka ovat vapaita kaikesta messiasajattelusta ja maanpäällisestä paratiisin kaihosta. On tavoiteltava maailmaa, joka perustuu todellisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen aivan kuten Wirilander ja Enbuske erinomaisissa selvityksissään osoittavat. Tällaisten tutkijoiden kuten Pentikäisen ja Heinämäen ajamaa mallia tulee vastustaa keinoilla, jotka eivät ole ristiriidassa historiallisten tosiasioiden ja demokratian kanssa. Saamelaisten kotiseutualue ei pysty selviytymään eristäytymällä ulkomaailmasta. Tähän ei kykene mikään muukaan alueella oleva hallinto. Ensisijaisesti saamelaisten kotiseutualueella on etsittävä keinot elää sovussa naapureiden kanssa. Totuus, joka on ilmaistu vain puoleksi, on totuuden irvikuva. Tämän päivän todellisuutta on se että annetaan arvoa lappalaisten historialle.

  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 57. Ensi viikolla saamelaiskäräjät ottaa kokouksessaan kantaa ILO 169-asiakirjan jatkokäsittelyyn. Kannustan siksi tutustumaan netissä olevaan ILO- asiakirjan esittelyyn, etenkin alkuperäiskansan maaoikeuksiin, kysymykset 49-73.
  https://www.syrjinta.fi/documents/10181/10850/51662_99_kysymysta_ja_vastausta_ilo_169_sopimuksesta_final.pdf/eaaab8f9-6e29-48a5-94c4-8fe690a0aa81

  VastaaPoista
 58. Anonyymi on nähnyt hyväksi julkaista tässä keskustelussa linkin vähemmistövaltuutetun helmikuussa 2014 julkaisemaan kirjoitukseen "99 kysymystä ja vastausta ILO-sopimuksesta".
  Koska tuo viran puolesta julkaistu kannanotto edusti monilta osiltaan varsin yksipuolisia, ykisoikoisia ja oman käsitykseni mukaan jopa kestämättömiä tulkintoja siitä miten ILO-sopimuksen soveltaminen Suomen oloihin tapahtuisi ja mitä se toisi mukanaan, katson tarpeelliseksi laittaa tähän linkin omaan samana vuonna julkaisemaani kirjoitukseeni "Noin 99 kommenttia vähemmistövaltuutetulle:
  http://hirvasrumpu.blogspot.com/2014/11/noin-99-kommenttia-vahemmistovaltuutetu.html

  VastaaPoista
 59. Pentikäisen pitkää kirjoitusta lukiessa jäin pohtimaan miten vähän hän perehtynyt tähän termikikkailuun, jolla pyritään vaihtamaan alueen todellinen alkuperäisväestö -metsä- ja kalastajasaamelaiset- ulkomailta Suomeen siirtolaisina muuttaneisiin porosaamelaisiin ja kolttiin. Meidän oikeusjärjestyksen vastaista on, että vanhojen lappalaissukujen historialliset oikeudet halutaan siirtää tällä termikikkailulla sellaisille ihmisille, joilla ei ole alueeseen pitkäaikaista, sukupolvelta toiselle jatkunutta historiallista sidettä ja laillista saantoa. Tällaista huutokauppaa ei voida käydä perus ja ihmisoikeuksista.

  Saamelaisalueen maanomistuskiista nousi yllättäen otsikoihin 1990-luvun alussa, suuren yleisön hämmentyneenä ihmetellessä mistä oli oikeastaan kysymys? Kysymyksessä oli saamelaiskäräjien vaatimukset maiden palauttamisesta takaisin saamelaisille ilman minkäänlaista olosuhdeselvitystä, ilman selvitystä siitä kenen maiden palauttamisesta oli kysymys. Käräjien yksipuolisia vaatimuksia ei ole hyväksynyt alueen todellinen alkuperäisväestö, lappalaiset. Seuraus oli, että näiden vaatimusten johdosta syntyi pohjoissaamelaisten/ kolttien muodostaman koalition ja Inarin lappalaisten välillä konflikti, joka koskee maanomistuksen lisäksi poliittisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja kysymyksiä. Vuosien mittaan konflikti on laajentunut monimutkaiseksi kriisiksi, johon valtiovalta ei ole halunnut puuttua, vaikka sillä on kaikki oleellinen ollut tiedossa. Pentikäisen olisi kannattanut perehtyä esim. Hallbergin toimikunnan mietinnöstä annettuihin lausuntoihin.

  Epäoikeuden mukaisesti koettu luonnonvarojen ja poliittisen vallan jako etnisen saamelaisten hyväksi on toiminut kiistaa ylläpitävänä polttoaineena. Näiden tekijöiden analysoiminen on nykyisen konfliktin jatkumisen kannalta hedelmällisempi lähtökohta kuin ajatus kiistan jatkumisesta, joka kumpuaa mystisistä alkuperäisvoimista ja vieteistä.

  Kiistan taustalla on saamelaiskäräjien vaatimukset lisätä etnisten saamelaisten oikeuksia samalla vähentämällä Inarin ja metsäsaamelaisten oikeuksia. Tämä on siis johtanut etniseen kiistaan, jossa tosiasioilla ei ole mitään väliä. Saamelaisella etnisyydellä tässä yhteydessä tarkoitetaan yhteiseen alueeseen, historiaan, sosiaalisiin tapoihin ja fyysisiin ominaisuuksiin perustuvaa sidettä yhteen tiettyyn ihmisryhmään; pohjoissaamelaisiin ja kolttiin. Alueen vanhin saamelaisryhmä -inarinsaamelaiset- ei enemmistö koalition mukaan ole vastoin tosiasioita alkuperäisväestöä, vaan suomalaisten uudisasukkaiden jälkeläisiä. Tästä johtuu se, että pohjoissaamelaisten ja kolttien muodostama etnisyys on toiminut käynnissä olevan konfliktin käyttövoimana vahvistaen taloudellisia ja poliittisia jakolinjoja entisestään. Pohjoissaamelaiset ja koltat ovat rakentaneet etnisyyteen perustuvaa Suomen ainoaa alkuperäiskansa mielikuvilla, puheilla ja teolla, jotka eivät perustu tosiasioihin. Tätäkään ei Pentikäinen halua tunnustaa. Joten suosittelen hänelle tältäkin osin tosiasioihin tutustumista.

  jatkuu...

  VastaaPoista
 60. ...jatkoa:

  Saamelaisalueella käynnissä oleva etninen konflikti tulkitaan kiihkeistä tunteista johtuvaksi, jossa kiistaa ylläpitävänä polttoaineena toimii kysymys siitä kuka kuuluu alkuperäiskansaan ja kuka omistaa Ylä-Lapin luonnonvarat. Muita selityksiä tähän ei hyväksytä kuin saamelaiskäräjien näkemystä. Sama koskee saamelaiskäräjien päätöksistä poikkeavaa KHO:n ratkaisuja sitä kuka kuuluu alkuperäisväestöön ja kuka ei.

  Tämä jäätynyt konflikti on syntynyt ilman järkevää syytä. Jotkut ovat sanoneet sen johtuvan siitä, että alkuperäiskansana itseään pitävä etninen ryhmä ei täytä ILOn sopimuksen vaatimuksia itseidentifikaation ja yhtäjaksoisen polveutumisen osalta. Joten alkuperäiskansana itseään pitävä ryhmä näyttääkin olevan osittain väärä ryhmä vaatimaan oikeuksien palauttamisesta takaisin saamelaisille. Näyttö siitä on vähäinen: historialliset dokumentit eivät tue näitä vaatimuksia.

  Kun tätä etnistä konfliktia analysoidaan tarkemmin huomataan, että saamelaisten etnistä identiteettiä rakennetaan käynnissä olevassa kiistassa tietoisesti ja poliittisesti. Tosiasioihin perustumattomasta linjasta ei haluta poiketa. Se ei ole alueen todelliselta alkuperäiskansalta peritty vaisto, vaan se on rakennettu palvelemaan saamelaisten itsekkäitä itsehallinnon tavoitteita. Valtiosihteeri Lehtomäelle vain tiedoksi, että sellaisen kehityksen pysäyttäminen on valtiovallan käsissä eli hänen ja pääministeri Sipilän.

  Tämän konfliktin taustalla on ollut tosiasioista piittaamattomat poliittiset johtajat, jotka tietoisesti ovat herättäneet ja manipuloineet etnistä saamelaista ryhmätietoisuutta ja valjastaneet sen poliittiseksi toiminnaksi. Lisäksi saamelaiskansallisilla myyteillä on pyritty vahvistamaan saamelaisten identiteettiä. Jos mitään sovinnon aikaansaamiseksi ei tehdä, kiista tulee kärjistymään entisestään.

  Nyt käynnissä oleva etninen konfliktin syntyyn on vaikuttanut se, että inarinsaamelaiset haluavat oikeutetusti pitää kiinni ILOn sopimuksen keskeisiä periaatteista itseidentifikaatiosta ja yhtäjaksoista polveutumisesta suojellakseen omaa kulttuuriaan. Saamelaisesta itsehallintoelimestä saamelaiskäräjistä on tullut valitettavasti demokratian irvikuva ja eri saamelaisryhmien jakolinjaa ylläpitävä Berliinin muuri, inarinsaamelaisten syrjinnän väline. Ne jotka hallitsevat käräjien koneistoa, ovat ajaneet oman ryhmänsä etua ja ovat ottaneet itselleen inarinsaamelaisilta mahdollisuuden poliittiseen ja taloudellisiin etenemiseen. Sellaiseen kehitykseen on pantava piste.

  Saamelaiskäräjät on perustellut tällaista rotu erottelujärjestelmää sillä, että oikean alkuperäiskansan tulee puolustautua suomalaisia vastaan, joita statuksettomat inarinsaamelaiset heille edustavat. Tällainen samaa väestöä koskeva keinotekoinen jako on merkinnyt saamelaiskäräjien arvovallan romahtamista. Se on menettänyt oikeutuksensa ja arvostuksensa tavallisten saamelaisten silmissä. Joten tämän vuosia jatkuneen jäätyneen konfliktin purkamisen aika on nyt käsillä.

  Jouni Kitti

  VastaaPoista
 61. Lisää puuta heinää Saamenmaasta aamun Hesarissa...

  https://www.hs.fi/paivanlehti/15122018/art-2000005932458.html

  Sitä valitetaan, etteivät suomalaiset tiedä juuri mitään saamelaisista eivätkä kyllä tämän kirjoituksen jälkeen sitäkään, kun on näitä, jotka luulevat tietävänsä, mutta esiintyvät vain ’hyödyllisinä idiootteina’.


  VastaaPoista
 62. Uutta matoa koukkuun…

  Saamelaiskäräjät esittää ILO 169 -sopimuksen käsittelyn siirtämistä seuraavalle eduskuntakaudelle

  https://yle.fi/uutiset/3-10560363

  ” – 1990- ja 2000-luvulla Saamelaiskäräjät ei hyväksynyt maaoikeuksien määrittelyä sellaisena, että ne tarkoittaisivat oikeutta käyttää maata, kuten esimerkiksi poronhoitajilla on. Sen sijaan vaadittiin oikeuksia maan omistamiseen. Suurin ongelma tässä asiassa onkin se, miten maanomistus voidaan palauttaa saamelaisille ja onko se edes mahdollista. ”

  Taas kaikuu tämä palauttaminen saamelaisille ennen, kun on päästy yksimielisyyteen, ketkä ovatkaan oikeuksien omistajat.

  VastaaPoista
 63. https://www.syrjinta.fi/documents/10181/10850/51662_99_kysymysta_ja_vastausta_ilo_169_sopimuksesta_final.pdf/eaaab8f9-6e29-48a5-94c4-8fe690a0aa81

  Esite-lehtisen kertomista ILO169-sopimuksen velvoitteista Suomelle, tietoa muutaman vuoden takaa:

  "55. ILO 169 -sopimuksen mukaan Suomen tulee tunnustaa saamelaisten maaoikeudet. Mitä se tarkoittaa?

  Sopimuksen 14 artikla edellyttää, että Suomi käynnistää prosessin määrittääkseen ja tunnustaakseen saamelaisten omistus- ja hallintaoikeuden saamelaisilla perinteisesti olleisiin maihin – eli maihin, joita saamelaiset ovat yleisesti ottaen yksin käyttäneet tai jotka ovat olleet heidän määräysvallassaan.
  Suomen on myös tunnustettava saamelaisten oikeus käyttää alueita, joita he ovat käyttäneet yhdessä muiden ryhmien kanssa,
  ja soveltuvissa tapauksissa ryhdyttävä toimiin saamelaisten käyttöoikeuksien suojelemiseksi. Lisäksi Suomen on laadittava menettelyt mahdollisten maaoikeuksiin liittyvien
  kiistojen ratkaisemiseksi. Yksiselitteistä tulkintaa sille, mitkä oikeudet saamelaisille on tunnustettava 14 artiklan vaatimusten täyttämiseksi, ei ole. Sopimuksen ratifioinnin etuna
  on, että Suomi voi pyytää ILOlta teknisiä neuvoja ilman kustannuksia. ILO voi auttaa sopimuksen määräysten, muun muassa 14 artiklan, tulkinnassa ja mukauttamisessa Suomen olosuhteisiin.

  56. Onko maaoikeuksille asetettu vähimmäistaso?

  Keskusteluista, joita käytiin neuvoteltaessa ILO 169 -sopimuksesta ja sen maahan liittyvistä määräyksistä, käy ilmi, että sopimuksen omistus- ja hallintaoikeutta koskevat
  vaatimukset eivät täyty, jos tunnustetaan pelkästään alkuperäiskansojen oikeus käyttää
  maata. Jotta sopimuksen maahan liittyviä artikloja voitaisiin soveltaa hyväksyttävällä tavalla, alkuperäiskansojen maaoikeuksille on – riippumatta siitä, miten niitä suojellaan
  – taattava niin vahva suoja, että se varmistaa oikeuksien säilymisen.

  57. Onko Suomen ratkaistava maakysymys ennen ILO 169 -sopimuksen ratifiointia?

  Sopimus ei anna selviä vastauksia tai ratkaisuja, vaan se toimii pikemminkin puitteina sille, miten saamelaisten oikeudet voidaan turvata. Kun Suomi ratifioi ILO 169 -sopimuksen, on käynnistettävä prosessi, jossa saamelaisten maaoikeuksien laajuus ja sisältö määritetään yhdessä saamelaisten kanssa."

  VastaaPoista
 64. Kertaanpa tähän 7.3.2016 muotoileman kommenttini vähemmistövaltuutetun 99-osaiseen sananselityksen kohtaan 57 seuraavasti:
  " 'Yhdessä saamelaisten kanssa' viittaa lähes toivottomaan asetelmaan niin kauan kun saamelaiskäräjät katsoo että valtionmaat on 'palautettava' saamelaisille eli saamelaiskäräjien sellaiseen hallintaan joka sisällöllisesti täyttäisi kaikki omistamisen tunnusmerkit. Omaisuuden suoja on Suomen perustuslain turvaama. Jos se kumoutuu ILO-sopimuksen maaoikeuskysymysten ratkaisemisyritysten myötä, asiaa säätelevät lait on säädettävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Vaikka saamelaiskäräjät on esittänyt, että sen maaoikeusvaatimukset kohdistuvat vain valtion hallinnoimiin maihin, näiden joukossa voi olla sellaisia joihin kohdistuu yksityisten saamelaisten/lappalaisten (lepääviä) omistusvaateita, jotka perustuvat siihen että maa-alue on kuulunut määrätyn saamelaisen/lappalaisen omistamiin veromaihin tai vieläpä verotusta edeltäviin sukumaihin."

  VastaaPoista
 65. Inarinsaamelaiset saivat neuvottelukunnan pitkän väännön jälkeen

  https://www.lapinkansa.fi/lappi/inarinsaamelaiset-saivat-neuvottelukunnan-pitkan-vaannon-jalkeen-3372286/

  No niin, mitenkä meni niin kuin inarinsaamelaisten kannalta? Valituksi tuli mm. Janne Saijets, joka julkisesti on ilmoittanut olevansa ’enempi pohjoissaamelainen’. Muutenkin pohjoissaamelaiset halusivat olla äänessä ja jarruttaa asiaa.

  VastaaPoista
 66. Keskustelutilaisuudessa inarinsaamelaisasiain neuvottelukunnan perustamiseen liittyen Sajoksessa 23.8.2018 oli keskustelumuistion mukaan seuraavat saamelaiskäräjien jäsenet:
  Heikki Paltto, Kari Kyrö, Jouni Aikio, Kirsti Kustula,
  Neeta Jääskö, Anu Avaskari.

  Kokousmuistion mukaan paikalla olevat saamelaiskäräjien jäsenet esittivät yksimielisesti mm. että inarinsaamelaisasiain neuvottelukunta koostuisi saamelaiskäräjien inarinsaamelaisista jäsenistä.

  Hallituksen kokouksen 4.12.2018 esityslistassa puheenjohtajan alkuperäinen esitys kuului:
  Hallitus 1) keskustelee asiasta, 2) päättää esittää käräjien kokoukselle inarinsaamelaisasiain neuvottelukunnan perustamista sekä 3) hyväksyy inarinsaamelaisasiain neuvottelukunnan lisäämisen saamelaiskäräjien työjärjestykseen edelleen esitettäväksi Saamelaiskäräjien kokoukselle.

  Hallituksessa Pentti Pieski esitti neuvottelukunnan perustamista määräaikaisena sillä perusteella että kyseessä on uusi elin ja sen toimivuudesta olisi tarpeen kerätä kokemuksia ennen neuvottelukunnan vakiinnuttamista osaksi Saamelaiskäräjien työjärjestystä. Pieskin esitystä ei kannatettu.

  Hallituksen päätökseksi tuli äänestyksen jälkeen Magreta Saran ehdotus, jota Nilla Tapio ja Petra Magga-Vars olivat kannattaneet: "Hallitus 1) keskusteli asiasta, 2) päätti viedä asian täyskokoukseen käsiteltäväksi. Perusteluna on asian laajuus, koska tarkoituksena on tehdä muutoksia/lisäyksiä työjärjestykseen sekä neuvottelukunnan tuomat budjetilliset vaikutukset."

  Käräjien yleiskokouksen 18.12.2018 esityslistassa hallituksen ehdotuksena oli Magreta Saran hallituksen kokouksessa voittanut esitys (kts. edellä). Yleiskokouksen esityslistan liitteenä oli lisäksi 23.8.2018 pidetyn neuvottelukokouksen kokousmuistio, jonka mukaan siis neuvottelussa mukana olleet saamelaiskäräjien inarinsaamelaiset jäsenet esittivät yksimielisesti, että neuvottelukunta koostuisi saamelaiskäräjien inarinsaamelaisista jäsenistä.

  Tätä kirjoitettaessa käytössäni ei ole yleiskokouksen 18.12.2018 pöytäkirja vaan ainoastaan esityslista. Saamea en osaa kuin sanan sieltä toisen täältä, joten yleiskokouksen suran lähetyksen seuraaminen ei avannut keskustelua minulle ja päätöskin jäi epäselväksi.
  Sen ymmärsin viimeistään YLE:n saamelaissivuilta että neuvottelukunta on perustettu, mutta epäselväksi jäi, seurasiko yleiskokous inarinsaamelaisten käräjäsenten neuvottelukokouksen 23.8.2018 yksimielistä esitystä, jonka mukaan neuvottelukunaan kuuluisivat saamelaiskäräjien inarinsaamelaiset jäsenet, joka oli paitsi neuvottelukunnan yksimielinen esitys myös varsin luonteva ehdotus. Vai äänestettiinkö ylesikokouksessa todellakin siitä, kenet valitaan inarinsaamelaisasiain neuvotteluntaan?
  Jos näin tapahtui, kävikö taas kerran niin, että muut kuin inarinsaamelaiset olivat äänestämällä päättämässä ketkä valitaan neuvottelukuntaan jonka on määrä antaa lausuntoja saamelaiskäräjien hallitukselle sekä lautakunnille inarinsaamelaisia koskevissa asioissa (inarinsaamelaisten perinteisiin alueisiin liittyen, ml. maankäyttö, kieli ja kulttuuri, aineeton ja aineellinen kulttuuriperintö)? Jätettiinkö joku inarinsaamelainen käräjäedustaja neuvottelukunnan ulkopuolelle? Jos, niin ketkä tai kuka? Jos jätetiin ulkopuolelle, niin millä perusteilla? Korvattiinko joku inarinsaamelainen sellaisella käräjäedustajalla, jonka inarinsaamelaisuus on jotenkin lajiltaan "vähempi"? Jos Oliko asiasta sovittu neuvottelutauolla, jos, niin keiden kesken? Jos oli vaalit, miten äänestys meni? Ja jos äänestetiin, niin miten mahtoivat äänestää ne inarinsaamelaiset jäsenet, jotka neuvottelukokouksessa 23.8.2018 olivat mukana yksimielisessä esityksessä, jonka mukaan neuvottelukunta koostuisi
  Kokousmuistion mukaan paikalla olevat saamelaiskäräjien jäsenet esittivät yksimielisesti mm. että inarinsaamelaisasiain neuvottelukunta koostuisi (kaikista) saamelaiskäräjien inarinsaamelaisista jäsenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LK:n linkki näkyy vaan tilaajille, ohessa juttu luettavissa:

   https://aijaa.com/XjUp2m

   On ollut suljettu lippuäänestys. Ääniä on annettu yhteensä 74 ja kaksi on äänestänyt tyhjää. Tästä on pääteltävissä, että jokaisella (20) käräjäedustajalla on ollut käytettävissä 3 ääntä, eli yhteensä 20x3=80. Kaksi tyhjää äänestänyttä jättivät siis käyttämättä yhteensä 6 ääntä, 74+6=80.

   Varsin erikoinen äänestyskikkailu, jolla on saavutettu haluttu lopputulos.

   Poista
 67. Kansanedustaja tietämättömänä, historiakin hakusessa…

  https://aijaa.com/ePlchJ

  …mutta Hassi on kuin onkin oikeassa, pohjoissaamelaiset ja koltat kun hakevat alueita, missä eivät asuneet esim 200v tai 500v sitten.

  …mutta sekö Hirvasjannea hatuttaa…

  https://twitter.com/hirvasjanne/status/1074764072044900352

  VastaaPoista
 68. Minulla tosin oli vitonen laskennosta ja sekin armosta, mutta Ojalan kertolaskusääntöjen mukaan 20x3=60 :-).
  Saamelaiskäräjillä on 21 jäsentä.
  Montako oli äänestäessä läsnä?
  Ehdokkaat saivat, eli ääniä annettiin yhteensä 74.
  Kaksi äänesti tyhjää.
  Jos ääniä oli 3 per äänestäjä, äänestämättä jättäneillä oli yhteensä 6 ääntä.
  Tekee tosiaankin yhteensä 74+6=80 ääntä.
  Laskemme 3 äänen mukaan, ja jaetaan annettavissa ollut äänimäärä 3:lla. Saadaan seuraavanlaiset luvut:
  Jos läsnä 21 / 3,809 jne jne ääntä/äänestäjä, ja vastaavasti 20 / 4 ääntä/äänestäjä
  19 / 4,210 jne jne ääntä/äänestäjä
  18 / 4,444 jne jne // 17 / 4,705 jne jne //
  16 / 5 ääntä per äänestäjä.
  Änestyksessä oli "läsnä" 80 ääntä. Jos jokaisen kolmen äänen takana olisi ollut yksi äänestäjä, läsnä olisi ollut 26,666 jne jne edustajaa, mikä ei tunnu järkeen käyvältä. Sen sijaan jos jokaisella läsnä olleella olisi ollut 4 ääntä, läsnä olisi ollut 20 edustajaa.
  Koska ääniluvun per äänestäjä täytyy olla tasaluku, äänestyksessä lienee ollut läsnä 20 jäsentä, jolloin kullakin oli 4 ääntä, tai 16 jäsentä, jolloin kullakin oli 5 ääntä. Veikkaan että läsnä oli 20 edustajaa jolla kullakin 4 ääntä.

  Keskustelutilaisuuden muistion mukaan silloin paikalla olleet saamelaiskäräjien jäsenet esittivät yksimielisesti mm. että inarinsaamelaisasiain neuvottelukunta koostuisi (kaikista) saamelaiskäräjien inarinsaamelaisista jäsenistä. Olisiko kuitenkin yleiskokouksen neuvottelutauolla eli julkisuuden ja pöytäkirjojen ulkopuolella sovittu, että tästä poiketaan ja että edustajia valitaan juuri tuo valituksi määrä eli kuusi? Jotta neuvottelukunnan jäsenmäärästä (6) ja äänestystavasta on tehty yleiskokouksen päätös, puheenjohtajan on täytynyt esittää tällaista, tai jonkun jäsnen on pitänyt esittää ja jonkun kannattaa. Ehkäpä tämä näkyy yleiskokouksen pöytäkirjasta, jahka se on tarkastettu ja julkaistu? Panemme merkille että neuvottelukokouksessa oli läsnä juuri tuo sama lukumäärä inarinsaamelaisia käräjäedustajia, eli Heikki Paltto, Kari Kyrö, Jouni Aikio, Kirsti Kustula,
  Neeta Jääskö ja Anu Avaskari. Neuvottelukuntaan tulivat valituiksi Jouni Aikio (15 ääntä), Neeta Jääskö (12), Kirsti Kustula (12), Janne Saijets (12), Heikki Paltto (11) ja Anu Avaskari (9). Kari Kyrö sai 3 ääntä ja jäi valitsematta.
  Kaikki keskustelutilaisuuden inarinsaamelaisedustajat tulivat siis valituiksi neuvottelukuntaa, paitsi Kari Kyrö. Hänen tilalleen yleiskokous äänesti inarinsaamelaisten neuvottelukuntaan Janne Saijetsin, Janne Saijets, joka tosiaankin on julkisesti
  ilmoittanut olevansa "enempi pohjoissaamelainen".

  Kun neuvottelukunnassa on kyse saamelaiskäräjien lautakuntaan verrattava elin, kaikilla saamelaiskäräjien edustajilla on muodollinen oikeus sekä tulla siihen valituksi että osallistua jäsenten valintaan. Kun toisaalta on kyse nimenomaan inarinsaamelaisten neuvottelukunasta, puheenjohtajan korrekti menettely asiassa olisi ollut olla menemättä laisinkaan äänestykseen. Ajatus että muut kuin inarinsaamelaiset edustajat valitsevat ketkä inarinsaamelaisten edustajat saavat kuulua nneuvottelukuntaan, jonka tehtävänä on edistää inarinsaamelaisten asioiden käsittelyä ja asemaa antaen tähän liittyviä lausuntoja käräjien hallitukselle ja lautakunnille on sisällöllisesti ja periaatteelisesti absurdi ja välillisen demokratian sen keskeisen periaatteen vastainen, että edustettavat valitsevat itse edustajansa. Yhtä absurdia on, että ulkopuoliset valitsevat jonkin ryhmän edustajien joukkoon henkilön joka on ilmoittanut että hän kuuluu enemmän johonkin toiseen ryhmään, ja sulkee samalla ulkopuolelle tuohon ryhmään kuulucvan henkilön. Tosin on vaikea sanoa, jaksaako tämä minua enää saamelaiskäräjien kohdalla ihmetyttää.
  Muistelenpa vielä tässä että Janne Saijets sai käräjävaaleissa 95 ääntä, siinä missä Kari Kyrö sai 189 ääntä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eipä mennyt edes Elon laskuopin mukaan. )

   Mutta onko missään muualla käytössä vastaavaa äänestystapaa, miten menetellään saamelaiskäräjien lautakuntien valinnoissa?

   Poista
 69. Sanotaan että aamu on ilta viisaampi. Tein tarkistuslaskelman omiista laskuistani. Ehdokkaat saivat Lapin Kansan mukaan yhteensä 74 ääntä.
  Jos 20 äänestäjästä 2 äänesti tyhjää, ja kukin olisi äänestänyt 3 äänellä, ääniä olisi ollut käytettävissä 60. Ei käy yhteen. Jos kullakin oli käytettävissään 4 ääntä, ääniä oli yhteensä 80. Kun ääniä annettiin 74, sen pitäisi olla jaettavissa 18:lla niin että tulos olisi tasaluku 18 eli äänestäjien määrä, mutta tulos onkin 18,5. Jos 18 äänesti 4 äänellä per nuppi, ääniä annettiin 18x4=72. Mikä selittää 2 "liikaääntä"? Äänestikö joku vain "puolittain tyhjää" eli antoi kuitenkin 2 ääntä.

  Kokeillaan uutta hypoteesia: LK kirjoitti tosin " Kaksi jäsentä äänesti tyhjää". Mutta jospa näin ei olutkaan, vaan ääntenlaslenta näytti että oli annettu 2 tyhjää ääntä? Tämän saisi täsmäämään jos äänestäjiä olikin läsnä vain 19 kpl: 19x4 ääntä = 76 ääntä, josta 2 tyhjää, jää 74 annettua ääntä = ehdokkaiden saama äänimäärä. Tarkistetaan: 74 saatua ääntä + 2 tyhjää ääntä = 76 ääntä jaettuna 4:llä (4 ääntä per äänioikeutettu) = 19 (äänestäjää).
  Jos äänestäjiä oli 19 ja ääniä kullakin 4, yksi olisi siis jättänyt äänistään 2 käyttämättä, tai kaksi olisi jättänyt äänistään yhden käyttämättä.

  VastaaPoista
 70. Tässä onkin odoteltu, kuka menee halpaan Ozan Yanarin Niinistön uudenvuodenpuheen väärinymmärtämisessä. Ei tarvinnut pettyä. )))

  https://twitter.com/rpirinen

  ”Raila Pirinen@rpirinen 1 tunti sitten
  Näkökulma: Vihdoinkin joku kansanedustaja uskaltaa suhtautua presidenttiin poliitikkona - Ozan Yanar rikkoi hiljaisuuden kehän ja muiden poliitikkojen pitäisi ottaa hänestä mallia”

  Ozan Yanar nimittäin jo 4.5v sitten nosti kädet pystyyn omien yhteisöittensä suhteen.

  http://ozanyanar.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171120-lisaa-mamuja-pride-kulkueeseen

  Nyt hän teeskentelee, ettei mitään yhteisöjä ole, ja saa peukuttajaksi pohjoissaamelaisen, joka kertoo, kuka voi olla inarinsaamelainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika uskomaton määrä löytyy näitä raiskaajien ymmärtäjiä. Kysymyksessä kun ovat turvapaikan hakijat tai turvapaikan saaneet, jotka nyt aiheuttavat itse turvattomuutta. Eikö tämä ristiriita soita mitään hälytyskelloja näissä väärinymmärtäjissä?

   Poista
  2. Niinistö pyyhki pöytää tällä Nurmella kirjamessuilla…

   https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260946-sauli-niinistolta-jaatava-kuitti-kohukirjan-tekijalle-melkein-tekisi-mieli-suositella

   …eikä Nurmi jätä tilaisuutta käyttämättä tölviä Saulia, on kiviä sen verran kengisscä.

   Mutta on Iltalehdessä päteviäkin toimittajia…

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7473eca8-1c00-4d2c-9770-56c68a3f620c

   Poista
 71. Juttu inarinsaamelaisuudesta.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005957751.html

  VastaaPoista
 72. Pauliinaa ahistaa ….

  http://agon.fi/article/minakin-olen-saamelainen/

  Näin se parinvalintakin on jonkun toisen vika, kun se ahistus näyttää olevan kotoa perittyä.

  ”sinä kiiluvasilmäinen kolttakommunisti”

  Erityinen luontosuhde on vaihdettu perinteiseksi.

  ”elvytätkö kaivosyhtiöiden rahoilla perinteistä luontosuhdettasi?”

  Lopulta päästään maan omistamiseen ja unohdetaan, ketkä sen paketin käsittelyn pysäyttivät.

  ” Meillä ei ole sanomista maasta
  edelleenkään
  ja sekin on väärin
  että minä voisin kuulla mitä sinä sanot sinun täytyy ymmärtää tämä
  mitä minulle tarkoitti se, että teille oli juhlapäivä kun saamelaislakipaketin käsittely pysähtyi eikä edes päässyt eduskuntaan
  että avoimesti kerroitte että tänään juodaan shampanjaa”

  Muisteltiinko tässä tätä Inarilaista, jossa ei kuitenkaan tainnut olla kyse shampanjasta? )))

  https://aijaa.com/nW2MeY

  VastaaPoista