torstai 31. toukokuuta 2012

Lapin kansanedustajat ILO-ratifiointia vastaan

Lapin alueradio tietää (YLE 31.5.2012) kertoa, että Lapin kansanedustajien mielestä ILO 169 -sopimusta ei pidä vielä ratifioida. Ennen kuin ratifiointia ruvetaan edistämään, on kansanedustajien mukaan ratkaistava saamelaisuuden ja maantieteellisen saamelaisalueen määritelmä.
Lapin kansanedustajien yhteisen kannan kertoi tietääkseni jo edellispäivänä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.) kansanedustaja Markus Lohi (kesk.). Radion mukaan tapaamisessa oli mukana myös saamelaisalueen yrittäjiä. Tietääkseni saamelaisia yrittäjiä ja myös muita henkilöitä ja tahoja Lapista.
Yle-uutisen mukaan oikeusministeri Henriksson vakuuttaa ILO-ratifioinnin tapahtuvan vielä nykyisen eduskunnan vaalikaudella eli viimeistään vuoden 2014 keväällä.
Nyt olisi mielenkiintoista kuulla vaikka Henrikssonilta itseltään mistä oli peräisin päivän takainen tieto, jonka mukaan Suomi on ilmoittanut YK:lle ratifioivansa ILO 169 -sopimuksen vuonna 2015. Tämä tietohan näyttää tulleen uutisiin pohjoismaisen Saamelaisneuvoston kautta ja Suomen päätöstä tervehti ilolla neuvoston varapuheenjohtaja Niko Valkeapää.
Henrikssonin mukaan oikeusministeriö aikoo perustaa työryhmän saamelaiskäräjälain uudistamiseksi ja samassa yhteydessä pohdittaisiin myös saamelaismääritelmää.  Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi onkin vaatinut saamelaismääritelmän muuttamista enemmän kieliperusteiseksi, jolloin estettäisiin saamensukuisten lappalaisten pääsy saamelaiskäräjien vaaliluetteloon polveutumisen perustein.
Suomen ILO-ratifioinnille pelkkä kieliperusteinen ja saamelaiskäräjien johdon hyväksyntään perustuva alkuperäiskansan määrittely aiheuttaa jo sinällään ongelman, koska ILO:n yleissopimuksen alkuperäiskansamääritelmä lähtee polveutumisesta ja alueen historiaan ulottuvasta, yhtäjaksoisesta asuttamisesta.
Oikeusministeri ei ole aiemmin ottanut ILO-asiassa vastaan muita kuin saamelaiskäräjien edustajia, joten ainakin tapaamisten suhteen näytetään menneen eteenpäin. On hyvä muistaa, että myös Henrikssonin edeltäjä Tuija Brax (vihr.) osoitti äärimmäisen nuivaa suhtautumista saamelaiskäräjien vaaliluettelon ulkopuolella oleviin saamensukuisiin lappalaisiin, statuksettomiin saamelaisiin.

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti